LinkedIn – 10 steg för att maximera sponsrade meddelanden

Lästid: 5 minuter

LinkedIn känns som en given kanal för alla företag som vill synas och detta gäller främst för företag som satsar på B2B. Vi kan även se att B2C har blivit större på senare tid och att fler företag söker sig in på LinkedIn. Vi har tidigare skrivit 20 Tips Till Företag På LinkedIn och idag tänkte jag ta upp 10 steg för att lyckas med sponsrade meddelanden.

Sponsrade meddelanden på LinkedIn levererar mer engagemang än email marketing och de har fyrdubblats under de fem senaste åren och svarsfrekvensen har ökat med 30%. Många marknadsförare ser sin möjlighet att komma i kontakt med sin målgrupp, bli mer personlig och starta kvalitetssamtal. Man kan nämligen både ha sponsrade annonser och konversations-annonser, vilket gör att man som marknadsförare kan uppnå de resultat man har satt.

Vad ska man tänka på när man sponsrar meddelanden på LinkedIn?

Här ger vi dig 10 tips som kommer hjälpa dig på vägen!

Först och främst – hitta rätt målgrupp för sponsrade meddelanden

Steg 1:

Sponsrade meddelanden fungerar bäst när du har en tydlig målgrupp och kan anpassa innehållet efter dem du vill nå.

Börja med att rikta dina sponsrade meddelanden mot en för dig nischad målgrupp. Ju mindre målgrupp, desto svårare att nå ut men du blir också mer specifik.  Man kan också börja med en bredare målgrupp för att, när du fått svar, göra en analys och avgränsa din målgrupp. De mest effektiva sponsrade meddelandena körs i samband med sponsrade inlägg. Osäker på hur man gör det? Läs vårt inlägg LinkedIn Ads guide: Skapa framgångsrika kampanjer!

Steg 2:

Välj målgrupp utifrån bransch, funktion och den yrkesgrupp du vill nå. Därefter kan du segmentera efter geografi.

För att skapa relevant content, är det viktigt att veta vem på företaget du vill nå. Är det chefen, inköparen eller marknadsansvarig? När du vet det, har du möjlighet att skriva ett mer personligt innehåll och sannolikheten för att du ska få ett svar blir högre. Att rikta sponsrade meddelanden efter geografi kan vara väldigt effektivt. Du kan skräddarsy språket och innehållet i ett meddelande för rätt målgrupp.

Steg 3:

På LinkedIn kan man välja att annonsera via Message ads eller Conversation Ads. 

Börja med att sätta ett tydligt mål för vad du vill uppnå med dina kampanjer. Därefter bestämmer du vilket annonsformat du vill använda. Nyckeln till framgång är att identifiera var din målgrupp befinner sig i kundresan och vad du vill att de ska göra. Detta styr ditt val av format för sponsrade meddelanden.

Ditt mål kan till exempel vara att du vill:

  • Öka varumärkeskännedom och engagemang
  • Öka efterfrågan och leads

Message ads
När du använder Message ads (tidigare sponsrade inMail) kan mottagaren välja att klicka på någon av de knapparna som finns i meddelandet.

Som regel är detta perfekt om du har en tydlig action som du vill att din målgrupp ska utföra. Det kan vara att du vill att de ska ladda ner ett dokument, anmäla sig till ett event eller besöka din hemsida. Message ads har starkare engagemang och svarsfrekvenser än traditionell e-postmarknadsföring. Dessa annonser sticker ut och levererar ett riktat meddelande med en enda uppmaningsknapp (även kallad CTA). Du kan rikta potentiella kunder till ett Lead Gen-formulär för enkel insamling av leads och optimera resultat med rapportering som visar vem som tryckt på din CTA-knapp i din annons.

Conversation ads
LinkedIn lanserade förra året även conversation ads som en komplettering till message ads. Här kan du lägga till fler CTA-knappar och låta mottagaren välja mellan olika uppmaningar/frågor. Conversation ads fungerar perfekt för dig som vill öka engagemang och starta konversationer med din målgrupp. Konversationer är viktiga för att bygga ett förtroende och för att få din målgrupp att vilja stötta ditt företag. Det som är bra med Conversation ads är att de bara skickas till aktiva användare. Detta innebär att sannolikheten att du får ett svar är ganska hög.

LinkedIn har skapat olika mallar för att det ska vara lätt för oss marknadsförare att förstå och skapa de olika annonserna.

Linkedin bidding messenger ad

Steg 4:

Lägg ett bud runt det rekommenderade budintervallet eller till och med över det.

När du skapar en annons ser du ett rekommenderat budintervall som baseras på vad andra annonsörer lägger på liknande målgrupp. När man lägger ett bud över det rekommenderade intervallet maximerar man sin chans att synas. Det är extra viktigt om annonsen ska visas inom en begränsad tid –  till exempel om man vill att målgruppen ska anmäla sig till ett event. För alla LinkedIn annonser fungerar budgivningen som auktioner. 

Steg 5:

Välj antingen en daglig budget eller total budget som baseras på kampanjens livslängd.

Daglig budget
Välj daglig budget om du riktar dig mot en större målgrupp med en kampanj som inte är tidsbegränsad. I det här fallet kan du lägga ett bud inom det rekommenderade budintervallet. Då ett nytt bud läggs var dag är chansen större att du vinner budgivningen. 

Total budget
Välj total budget om du har en mindre målgrupp och en begränsad tidsram. Med total budget spenderas din budget fördelat över den tidsperiod du valt och du når de maximala antalet personer från din målgrupp så fort de är online. Under total budget bör du lägga ett bud över den rekommenderade budintervallet för att nå din målgrupp innan dina konkurrenter gör det.

Linkedin messenger ad

Se till att ditt meddelande är intressant och övertygande

Steg 6:

De bästa kampanjerna innehåller beprövade tekniker som maximerar engagemanget. Dessa tekniker passar både messenger ads och conversation ads.

  • Börja med att skicka sponsrade meddelanden från en trovärdig avsändare.
  • Personliga meddelande fångar mottagarens uppmärksamhet och öppnar upp för en konversation. Var personlig, men till en viss gräns. Tänk på att ditt meddelande ska vara relevant för mottagaren.
  • Håll innehållet enkelt, koncist och fokusera på värdet.
  • Börja ditt meddelande med en frågeställning, detta gör att mottagaren blir tvungen att ta ställning.
  • Testa olika versioner av ditt meddelande för att se vad som fungerar.

Steg 7:

Inkludera en banner 
I sponsrade meddelanden kan man inkludera en banner i storlek 300 x 250 px och dessa syns bara i desktop version. Om du inte väljer att inkludera en banner så kan andra annonser synas vid sidan av ditt sponsrade meddelande. Det kan betyda att dina konkurrenter syns i samband med ditt sponsrade meddelande.

Steg 8:

Anpassa ditt content-innehåll så att det går i linje med dina mål.
Är du ute efter varumärkeskännedom eller att skapa leads, så ska det synas tydligt. Dina sponsrade meddelanden ska stämma överens med annat content som du har.

Linkedin messenger ads

Det är viktigt att mäta kampanjens framgång.

Steg 9:

Implementera LinkedIn conversation tracking.
Detta kan hjälpa dig mäta kampanjens utfall. Du kan exempelvis se hur mottagarna interagerar med ditt sponsrade innehåll, få fram mätvärden som antal nedladdningar av ett dokument, anmälningar till ett event och så vidare. 

Steg 10:

Mät utfallet och optimera demografin för framtida kampanjer.
Med hjälp av LinkedIns demografirapport kan du få en djupare förståelse för din målgrupp och hur de reagerar på dina meddelanden. Genom att analysera rapporten kan du få en tydlig profil på vem din målgrupp är.

 

Att annonsera på LinkedIn är enkelt! Behöver du lite hjälp på traven så finns vi vid din sida. Kontakta oss gärna om du vill ha hjälp med att annonsera på LinkedIn. Här hittar du guider om hur man annonsera på LinkedIn – med retargeting! och en nybörjarguide för att generera leads!


Mirjam Gall

Mirjam studerar digital marknadsföring och ska ha sin praktik här på Topvisible under 20 veckor. Hon är en kreativ och påhittig person som föll för den här branschen efter att ha startat eget. Här på Topvisible ska hon ställas inför utmaningar, utvecklas och så klart ha kul!
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *