Sökmotoroptimering för Pinterest

SEO för Pinterest – så rankar du både på Pinterest och i SERPen!

Lästid: 4 minuter

I mitt förra blogginlägg kan du läsa om varför Pinterest är så himla bra och hur du på ett enkelt sätt når köpstarka användare. I detta inlägget kommer jag att spinna vidare på hur du med hjälp av enkla trix kan ranka bättre med SEO för Pinterest. Häng med!

SEO för Pinterest

Först och främst så ska du börja med att optimera din profil. Det är några enkla men ack så viktiga steg som du inte får missa.

First is first: Om du inte redan skapat ett företagskonto så är det rätt ställe att börja, det fixar du via länken! Har du ett personligt konto som du vill konvertera till ett företagskonto så går det också bra, följ samma länk för att fixa det.

Konto & användarnamn

Istället för att behålla det autogenererade konto-, och användarnamnet så kan och bör du ändra det till ett användarnamn som du själv väljer. Anledningen till detta är att ditt användarnamn är det som syns i URLen. En bra URL beskriver vilket företag och vilket innehåll användaren kommer att mötas av. Om du som användare får välja att klicka på en av nedan URLer, vilken väljer du?

Autogenererad URL: www.pinterest.com/bag1212/party-bags

Anpassad URL: www.pinterest.com/bagnation/clutches-for-parties

SEO för Pinterest URL

Exempel på en bra URL: www.pinterest.se/AcneStudios/womens-springsummer-2017

Verifiera din webbplats

Det är väldigt viktigt för dina placeringar att du verifierar din webbplats. Det kopplar ditt konto till webbplatsen och påverkar i högsta grad dina placeringar på sökmotorerna.

Search privacy

För att dina boards och pins ska vara sökbara på sökmotorerna så måste du under kontoinställningar gå in och avaktivera search privacy. Enkelt, men lätt att missa!

Search Privacy Pinterest

Inkludera sökord!

Du har 200 tecken att använda i din “about sektion”, försöka att inkludera något eller några av dina viktiga sökord. Tänk SEO för Pinterest precis som du gör på din webbplats. Detsamma gäller i beskrivningen av dina boards och pin-beskrivningar.

Rich pins

Funktionen Rich pins hjälper dig att visa mer information till varje pin redan innan ett klick. Det är ett grymt bra sätt att få med både mer information om din produkt, film, plats, app, recept eller artikel.

  • App pin – du får med en “install knapp” där användaren direkt kan ladda ner appen utan att lämna sidan.
  • Produkt pin – visa pris i realtid, lager och var varan kan köpas.
  • Recept pin – ingredienser, tillagningstid och portionsstorlek.
  • Artikel pins – ger möjlighet för användaren att direkt se rubrik, vem som skrivit artikeln och en ingress.

Det krävs en del förarbete för att komma igång med Rich pins på webbplatsen – men det är det värt. Så här gör du!

PinIt-knapp på din webbplats

Lägg till en PinIt-knapp på din webbplats – detta hjälper din publik att själva sprida ordet. Så här gör du!

Skapa boards

För att kunna spara pins måste du ha skapat minst en board (anslagstavla). Mitt tips är att du börjar med att göra en sökordsanalys innan du skapar dina boards, detta för att välja vad du vill ranka på.

Sökordsanalys

Du vill självklart identifiera vad användarna söker på, och det gör du enkelt!

  1. Testa att skriva in ett sökord som du vill använda i sökfältet. Genast kommer det upp relaterade sökningar dessa kan du använda i din sökordsanalys.
  2. Klicka på ett förslag så får du upp de pins & boards som är relaterade till sökordet – kolla överst på sidan så får du fler förslag.

Vill du läsa mer om hur du gör en kick-ass sökordsanalys för SEO läs här!

Länkning & ALT-taggar

Länka ALLTID din bild till din webbplats, Pinterest har nofollow-länkar men, vi vet alla hur störigt det är att klicka på en länk som inte fungerar. Alla bilder bör, precis som på din webbplats, ALT-taggas med en beskrivning där sökordet du vill ranka på inkluderas.

#

Sökning med hashtags används flitigt på Pinterest, se till att använda relevanta #-tags till dina pins & boards.

Avslutningsvis. Det är viktigt att du fyller din Pinterest med så mycket snyggt material som bara möjligt. Håll din sida levande och se till att den information som finns stämmer. Re-pinna andra för att få följare och – lycka till! Behöver du hjälp så slå mig en signal på 0723-26 87 00


Anna-Karin Persson

Med en stor kärlek till digital marknadsföring är Anna-Karin en customer success manager med många strängar på sin lyra. Hon är en fena på sociala medier och content och såklart på att göra våra kunder glada och nöjda.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.