Gör dina rapporter mer insiktsfulla med kombinerad data

Lästid: 4 minuter

Du kan nu kombinera flera datakällor direkt i Data Studio-gränssnittet och visualisera dina resultat i ett enda diagram. Jag vill uppmärksamma alla att jag gör en Anna-Karin och kör på Svengelska. Många ord är bättre på engelska helt enkelt.

Jag använder även både orden kombinerad data och blandad data. De är samma sak bara att det låter lite tradigt att säga kombinerad data hela tiden… Suck…

Google Data Studio har som standard en källa som man hämtar sin information från. Men nu har en av de mest efterfrågade funktionerna äntligen lanserats! Med kombinerad data (blended data för den engelska användaren av Data Studio) kan du nu koppla in flera datakällor i samma diagram (OMG I KNOW). Tidigare kunde man endast koppla olika datakällor i olika diagram.

Vad ger detta för insikt och varför är det värdefullt att kombinera data?

Blandningen av datakällor kan ge dig värdefulla insikter mellan dina olika dataset. Genom att skapa kombinerade diagram direkt i Data Studio reducerar man behovet av att manipulera sin data i andra applikationer innan, vilket sparar en både tid och frustrations-utbrott.

Vad är Kombinerad Data i Data Studio?

Data Blending är förmågan att “blanda” eller “kombinera” flera datakällor till ett enda diagram eller graf i Data Studio. Ett allmänt användningsfall som du kanske känner till har flera inställningar för Google Analytics Views för din webbplats. Det kan hända att du bara har en skrivbords- och mobilversion av GA View, och du skulle vilja se den data ihop i en enstaka graf så att du enkelt kan konsumera båda dataseten istället för att ha flera visuella bilder från båda källorna i samma rapport.

För att kunna blanda flera källor tillsammans måste varje datakälla innehålla en så kallad “samlingsnyckel” som är en gemensam delad dimension bland båda datasätten. Data Studio försöker automatiskt identifiera en samlingsnyckel för dig och om den inte går att upptäcka ser du att samtalskoden säger “Missing” i Data Blend Panel, men du kan manuellt byta om det behövs. Och notera att alla “blandningar” i Data Studio lämnas yttre förbindelser.

Observera också att när du skapar blandningar måste du manuellt ställa in vilka dimensioner och mätvärden du vill ha från varje källa, det går inte samman med hela datakällorna som helhet.

Hur blandar jag data i Data Studio?

Det finns några olika sätt att blanda data och beroende på dina behov kan man vara enklare än de andra. Jag kommer idag beskriva hur du kan blanda data till en befintlig visualisering och hur du lägger till kombinerad data till flera visualiseringar.

Kombinera flera befintliga visualiseringar

Steg 1: Skapa två eller flera visualiseringar som är identiska med varandra men använd olika datakällor.

I detta fall skapades 3 tabeller som innehåller Sessioner för månaderna januari – juni från tre Google Analytics-visningar: skrivbordsbild, mobilvisning och tablettvy. Det här är något vanligt du kan ha i befintliga rapporter om du någonsin har försökt att visa data från flera Google Analytics-visningar samtidigt. Nu går det att kombinera dessa till en och samma tabell!

Kombinerad data

(Klicka på bilderna för att visa större format)

Steg 2: Tryck “Skift”+ Välj dina visualiseringar (eller markera alla med hjälp av datamusen) och sedan högerklicka och välj alternativet “Kombinera data” längst ner och ett nytt enkelt bländat bord skapas.

koppla kombinerad data

Blandad data

Steg 3: Redigera blandad visualisering om det behövs

I detta fall kombinerades tre tabeller som alla innehöll de metriska “Sessionerna”. Vår tabell har resulterat i tre kolumner som alla är märkta “Sessioner” så nu behöver man endast byta namn på dem för att förstå tabellens mening.

I det typiska Data Studio-modet finns det flera sätt att åstadkomma detta.

  1. Du kan helt enkelt välja det blandade diagrammet och byta namn på mätvärdena i den högra “Datapanelen”
  2. Du välja att redigera den blandade datakällan och döpa om varje mätvärde härifrån
  3. Genom att gå till Resurs > Hantera blandade data> Redigera din blandning.
  4. Men enligt mig är det förmodligen lättast att bara välja diagrammet och byta namn på dina mätvärden från “Datapanelen”.

Kombinera data mellan olika enheterspara kombinerad data

lägg till kombinerad data i data studio rapport

(Klicka på bilderna för att visa större format)

Blanda till en befintlig visualisering

Säg att du har en befintlig rapport med några tabeller som du bara dör för men du vill lägga till ytterligare data. I det här fallet kan du välja din visuella och i “Datakälla” i “Datapanelen” kan du klicka på “KOMBINERA DATA” som tar dig till “Kombinera Data” -fönstret som ses i de tidigare stegen där du kan då sätta din blandning exakt på samma sätt. Observera att efter att du har klickat på Spara på den här nya blandningen uppdateras din visuella bild automatiskt och börjar använda blandningen som datakälla.

blended data in data studio

Det var Google Data studio del ett av… Ja vem vet. Vill du veta mer om Data Studio eller annat spännande kan du kontakta mig via mail eller flaskpost!


Fanny Edenbro

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *