Video på sociala medier

Få ditt företag att synas online – med video!

Lästid: 5 minuter

Vilken metod är egentligen bäst när det kommer till digital närvaro på sociala medier? Hur syns man snabbast? Och vilket format lämnar störst intryck på kortast tid?

Såklart är svaret video, och vi ska i detta inlägg göra ett djupdyk in i videoproduktion för digital marknadsföring och hur just du kan producera innehåll som väcker kundens intresse!

Varför video?

Detta är för vissa ett stort frågetecken, men för andra lika uppenbart som att solen går upp i öst. Varför ska vi använda oss av video för att marknadsföra oss? Sanningen är att vår uppmärksamhet idag inte hålls i mer än några sekunder. Vi scrollar och scrollar på flera olika sociala plattformar, vi blir bombarderade med annonser utan att ens tänka på det. En studie på detta gjordes i USA och där kom experterna fram till att den genomsnittliga amerikanen ser mellan 4000 – 10 000 annonser per dag!

Om inte detta fångade ditt intresse så skulle jag kanske skrivit ett utropstecken till! Våra hjärnor har blivit avtrubbade mot annonser, vi ser dem titt som tätt utan att ens tänka på det, så hur ska vi då göra för att synas på sociala medier?

Vi skapar annonser i det rörliga mediet som snabbt fångar människors uppmärksamhet och som inte är “för annons-iga”, lättare sagt än gjort…

Videos till sociala medier

Hur ska videon struktureras?

Vi är alla bekanta med hur en bok är uppbyggd, samma struktur gäller för filmer – vi har en början, en mitten, och ett slut. Alla berättelser är uppbyggda på samma vis, och inom marknadsföring på sociala medier så blir uppbyggnaden specificerad inom ett visst ämne. Det kan till exempel se ut såhär:

  • Vi blir introducerade till ett problem
  • Vi blir visade en lösning på detta problem
  • Vi får en inblick i hur våra liv kan se ut med rätt lösning
  • Vi blir erbjudna lösningen av företaget med en CTA (Call-To-Action)

Nästan all reklam är uppbyggd på detta vis, konsten är att få videon att kännas organisk. Det finns en fantastisk teori som heter “80-20 regeln”. Denna kan appliceras på nästan allt här i livet, och samma gäller annonsering i rörligt format. Vi vill göra en video med 80% värde för kunden och 20% eller mindre som handlar om själva säljandet. Vårt jobb är alltså att bidra med värde för kunden, inte tvärtom.

Nu ska vi djupdyka i videons uppbyggnad!

Vilka specifikationer?

Allas favoritämne! Det tekniska… Men, det är lika viktigt om inte viktigare än det kreativa. Det finns olika specifikationer beroende på plattform och placering. Det bästa tipset vi kan ge är att göra videon i stående format. Våra sociala medier rör sig i en farligt snabb takt mot kortare innehåll och stående innehåll, vi ser därför till att ligga i framkanten här! Det fina med stående videor är att de ofta är väldigt enkla att göra kvadratiska – detta fungerar bra i flöden som Instagram och Facebook.

Några viktiga parametrar är videons format, dimensioner, längd, upplösning och frame rate.

  • Videon exporteras i formatet MP4, den kan filmas i det codec och inställningar som stöds av din kamera, men se till att exportera det som en MP4-fil. 
  • Videon vill vi ha stående – 1080×1920 pixlar. Detta kan vi sedan göra om till 4:5-bildförhållande, alltså 1080×1350 pixlar. Slutligen kan vi göra en version i 1:1-bildförhållande, alltså 1080×1080 pixlar. 
  • Längden kan variera beroende på videon och plattformen i fråga, en rekommendation är att hålla klippet under 30 sekunder. Vissa placeringar är optimerade för 15 sekunder och andra för upp till 60, så se till att hålla koll på var videon ska placeras!
  • Upplösningen bör vara minst 1080p men 4k är att föredra – se bara till att videofilen inte blir för stor för plattformen, detta brukar ligga kring 20-50 mb i storlek. 
  • Frameraten, alltså bilder per sekund, bör vara 25 fps.

Det viktiga här är att tänka hur videon påverkas i de olika storlekarna – se till att inte lägga grafik eller CTA:er längst upp i videon eftersom detta bryts av i den kvadratiska versionen. En tumregel kan vara att det viktiga ska vara centralt för att vara säker på att det syns över all plattformar och bildförhållanden.

Specifikationer video sociala medier

Tänk “över axeln”

Vad kan denna rubriken betyda? Jo, tänk “över axeln”! Det bästa videomaterialet är det som kan ses som underhållande även om man ser det över axeln på personen som håller i telefonen. Detta betyder att materialet som vi producerar ska vara lättförståeligt, intresseväckande och sticka ut. Vi vill även texta videon om någon pratar i den eftersom ca 70% av användarna på sociala medier ser videos utan ljudet igång!

Över axeln är en bra måttstock att ha i åtanke när man tar fram rörligt material – kan det vi producerar vara förståeligt och underhållande även om man ser det i periferin, eller över någons axel. Hittar man denna balans, särskilt med en video som marknadsför en produkt eller tjänst så har man ett bra recept för att skapa intresse för sin produkt/tjänst.

Morgondagens marknadsföring är här

Det kommer kanske inte som en överraskning att video är här för att stanna, formatet är till och med här för att dominera. Vi konsumerar mer och mer innehåll varje år, och en allt större procent av detta innehåll är i videoformat. En video förklarar handlingen åt oss, istället för att vi ska behöva läsa en förklaring och själva bilda oss en uppfattning. Med en video kan vi styra hur personen som ser den ska tänka, känna och tycka. Vårt jobb är att skapa en video som lämnar ett avtryck hos tittaren – de ska lämna videon med ett det intryck vi velat lämna.

Marknadsföring på sociala medier

Marknadsför du med hjälp av video?

Är du redan igång med digital marknadsföring i videoformat, eller funderar du på att starta? Fundera då inte mycket längre, video är här för att stanna och det är vårt jobb att skapa den bästa möjliga videon för tittaren – om det så är en annons för en produkt eller ett varumärkesbyggande klipp. 

Som med allt här i livet är en balans den bästa vägen framåt, och samma sanning gäller här. Marknadsföring med hjälp av video är ett redskap vi har, precis som artiklar och bilder. Vi bör alltså ha en sund blandning av alla format för att ge kunden den bästa möjliga upplevelsen. Alla format har sin plats, och video är ett format som på ett snabbt, underhållande och smidigt sätt kan förklara, visa eller demonstrera en produkt/tjänst.

I dagens digitala landskap blir vi bombarderade med material dagarna långa, med video kan vi sticka ut från mängden och leverera den bästa möjliga upplevelsen för kunden!

Har du frågor om videoproduktion eller hur video kan hjälpa dig och ditt företag?

Tveka inte att kontakta oss!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.