Skapa Facebook Business Manager

Så här skapar du en Facebook Business Manager till ditt företag!

Lästid: 6 minuter

Facebook Business Manager är ett effektivt verktyg som du kan använda för att hantera ditt företag på Facebook – utan risken att förväxla ditt företag med din privata profil på Facebook. Business Manager gör det möjligt för dig att arbeta på ett mer överskådligt och professionellt sätt med Facebook både organiskt och med annonsering. I det här blogginlägget kommer jag guida er genom hela processen med skapande av er egen Business Manager (BM), hur man lägger till sin Facebook-sida, tilldelar kollegor olika roller och hur man sätter upp ett annonskonto. Busenkelt!

1. Logga in på Business Manager

Startsida Facebook Business Manager

Steg ett för att skapa din Business Manager, gå till → business.facebook.com och upprätta inloggning med den mail som du använt när du skapat din företagssida på Facebook.

Create Business Manager Account

Här döper du din Business Manager – förslagsvis till ditt företagsnamn.

2. Lägg till din företagssida i din Facebook Business Manager

Business Manager Overview

Gå till hamburgermenyn uppe i vänster hörn, under Settings klickar du på Business Settings.

People and Assets facebook Business Manager

Under fliken People and Assets finns en rad menyval. I den här guiden kommer vi egentligen bara kika på de tre första menyvalen eftersom du inte behöver mer för att upprätta och komma igång med att använda din Business Manager. Under People kan du se vilka personer som redan har tillgång till din Business Manager samt vilka behörigheter de har. Här lägger du som admin också till nya personer i din BM. (Det visar jag hur man gör i steg 4 i den här guiden!) Men vi börjar med att hämta in företagssidan i BM.

add page to facebook Business Manager

Gå till Pages i den vänstra menyn och välj sedan Add a Page i dropdown-menyn. Detta väljer vi eftersom vi redan har en företagssida som vi är admin på.

Add Page from list in Facebook Business Manager

Här söker du upp den sida du vill lägga till och trycker på Add Page.

Added Page Facebook Business Manager

Klart! Eftersom jag redan är admin på sidan jag vill lägga till blir jag godkänd direkt. ✌️

3. Skapa ett nytt annonskonto

Här ska jag visa hur man lägger till ett annonskonto så att jag kan börja annonsera på min företagssida på Facebook.

Add ad account to Facebook Business Manager

Under menyvalet Ad Accounts i den vänstra menyn kan du välja att skapa ett nytt annonskonto genom att välja Create a New Ad Account.

Set up new ad account Facebook business manager

Här döper du annonskontot, väljer vilken företagssida du vill annonsera för, din tidszon, vilken valuta du vill betala i (USD är standard så glöm inte uppdatera till SEK om du vill bli debiterad i svenska kronor) samt vilken betalningsmetod du vill använda.

Add people to ad account in Facebook Business manager

I nästa steg lägger man till en eller flera personer och de rättigheter respektive person ska ha på annonskontot. Högsta behörighet är Ad account admin – då kan man kontrollera allt som har med annonskontot att göra, lägsta behörighet är Ad account analyst – då kan man inte annonsera utan bara se kampanjer och den data de genererar. Spara dina ändringar.

added to new ad account Facebook Business manager

Tada! Nu kan du se att annonskontot Annah älskar Business Manager – CASHERS har en Ad account admin som heter Annah Ode.

Add payment method to ad accoutn Facebook business manager

För att kunna annonsera måste du nu bara lägga till en giltig betalningsmetod. Klicka på View Payment Methods för att lägga till dina betalningsuppgifter.

Payment method Facebook Business manager

Klicka på Add Payment Method.

payment overview Facebook business manager

Här lägger du till dina kortuppgifter eller information om den betalningsmetod du väljer att använda.

Overview Facebook business manager

Grattis! Nu har du både en sida och ett annonskonto i din Business Manager! Nu kanske du bara behöver lägga till några kollegor som kan hjälpa dig att styra Facebook-skutan! ⛵️

4. Lägg till kollegor i er gemensamma Facebook Business Manager

Ibland kanske man behöver vara flera som jobbar på samma Facebook-sida. Kanske någon som sköter publicering och community management på sidan samt en eller ett par som sköter annonsering. Med Business Manager är det enkelt att lägga till nya personer på olika sidor och annonskonton med kontrollerad behörighetsgrad för respektive person. Här nedan visar jag exakt hur man gör!

Business Manager Overview

Gå tillbaka till Business Settings uppe i hamburgermenyn.

add people to facebook business manager

Se till att du står i menyval People och klicka sedan på knappen Add new people i högra hörnet.

Add people to facebook business manager

Lägg till nya personer genom att skriva in den mail de vill använda i er Facebook Business Manager. Här är det också viktigt att du väljer den behörighet som personen i fråga ska ha i Business Manager. De som får Admin-rättigheter får kontroll över alla inställningar i er BM och kan redigera kritisk information som betalningsmetod och lägga till/ta bort personer fritt. Om personen i fråga inte behöver den typen av behörighet räcker det att de får Employee-behörighet.

När du lagt till en person får denne ett mail där de måste acceptera din inbjudan för att få tillgång till din Business Manager.

Ser ut såhär. ☝️

Assign people to page facebook Business manager

I nästa steg kan du välja att direkt lägga till den nya personen (med aktuell behörighet) till den/de sida/sidor du vill att personen ska få tillgång till. I efterföljande steg kan du också lägga till personen på annonskonton och andra tillgångar som du har i din BM.

Overview people on pages Facebook business manager

Så! Nu finns det två Page admins på företagets Facebooksida. (Jag & jag )

5. Lägg till personer som finns under “People” på ett annonskonto

Du kan enkelt lägga till personer på sidor och annonskonton som du hanterar i din BM så snart du lagt till dem under People i din Business Manager. Detta kan till exempel bli aktuellt om du skapar en ny/får tillgång till en ny sida eller annonskonto som du vill att en person i din BM ska få tillgång till. För att demonstrera hur, visar jag hur du kan lägga till Annah Yeah på annonskontot jag tidigare skapade.

Add people on ad account facebook businss manager

Gå till Ad Accounts i den vänstra menyn. Här kan du se att det i dagsläget bara finns en Ad account admin på annonskontot Annah älskar Business Manager – CASHERS. Klicka på Add People uppe till höger.

Add people ad account facebook business manager

Ny dyker listan över de personer du lagt till under People upp i listan över de du kan välja att lägga till på annonskonto. Jag väljer Annah Yeah” och ger behörigheten Ad account admin.

added at ad account facebook business manager

Woop! Nu har jag två Ad account admins på annonskontot.

Gränssnittet i Facebook Business Manager är grått istället för det vanliga blåa som vi är vana vid när vi är på vår privata Facebook-profil. När du nu går in på din företagssida via Business Manager ser den ut såhär:

Overview Facebook page look business manager

Annonskontot ser ut såhär:

Overview ad account Facebook business manager

Här bygger vi kampanjer och boostar organiska inlägg på din Facebook-sida. Men exakt hur det går till får vi behandla i ett senare blogginlägg. (Eller så kan ni boka in er på min nästa kurs i annonsering på Facebook och Instagram den 19 oktober i Stockholm eller den 28 november i Malmö!😉)

Så här enkelt är det att upprätta en Facebook Business Manager! Jag rekommenderar starkt att göra detta om man vill jobba mer proaktivt med innehåll och annonsering på Facebook och Instagram.  

 

 

 

5 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Så här skapar du en Facebook Business Manager till ditt företag! […]

  2. […] Så här skapar du en Facebook Business Manager till ditt företag! […]

  3. […] Så här skapar du en Facebook Business Manager till ditt företag! […]

  4. […] Så här skapar du en Facebook Business Manager till ditt företag! […]

  5. […] Så här skapar du en Facebook Business Manager till ditt företag! […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.