Sökmotoroptimering. Något vi verkligen kan på våra fem fingrar! Hos oss får du möjligheten att jobba tillsammans med experter som har enorm erfarenhet. Vi finns här för dig som vill ha hjälp med strategi, content och outreach. Låt oss hjälpa dig att ranka högt!
Teknisk SEO
Teknisk sökmotoroptimering (SEO) innebär att optimera och se till så att en webbplats mår bra rent tekniskt och har rätt förutsättningar för att ranka högt. Rätt förutsättningar kan bland annat betyda att webbplatsen är synlig för sökmotorer, att det är en bra struktur på sidan eller att det är snabba laddningstider. Vi rekommenderar att ni säkerställer er tekniska SEO innan ni påbörjar arbete med innehåll och andra områden som sökmotoroptimering inkluderar.
Indexering i sökmotorer
Det finns idag en rad olika sökmotorer, där Google är ohotat etta. Exempel på andra sökmotorer är Bing och Yahoo, som tillsammans står för 4% av alla sökningar – små jämfört med Googles 93%. Oavsett marknadsandel så fungerar dessa tre sökmotorer mer eller mindre likadant. Genom att automatiskt besöka och spara information om webbplatser skapar dem ett index. Detta kallas för “crawling” eller i svensk bemärkelse “spindling”. En webbplats som aldrig blivit spindlad av Google, kan heller aldrig dyka upp på deras sökresultat.
Ni kan se vilka sidor på er webbplats som är indexerade genom att skriva “site:” följt av er domän på Google likt exemplet nedan.
Vi kan se att vår domän har 681 sidor indexerade på Google, denna siffran kan vara felaktig och visa +- några sidor fel. För att vara säker på hur många sidor som verkligen är indexerade hänvisar vi er till Google Search Console.
Robots.txt
Robots.txt är ett sätt att kontrollera vilket innehåll som sökmotorer skall ha tillgång till. Med Robots.txt går det att förhindra Google eller andra sökmotorer att indexera specifika sidor på er webbplats. Det är viktigt att filen inte blockerar viktiga sidor eller javascript-filer. Filen bör även inkludera en hänvisning till en eller flera Sitemaps.
För exempel kan ni komma åt vår robots.txt här: topvisible.se/robots.txt
HTTP Statuskoder
HTTP svarskoder är statuskoder som ges till besökaren eller sökmotorn när de besöker sidan. Dessa koder som består av 3 siffror representerar en status på er webbplats. Det kan hända att sidor som tagits bort fortfarande är indexerade och har besökare som försöker komma åt sidan. I detta fallet blir besökaren returnerad med en 404-svarskod om att sidan dem försöker besöka inte längre existerar.
För webbägare som tar bort en sida på sin webbplats är det viktigt att vidarebefordra potentiell trafik som sidan får till en annan sida. Detta går att göra med statuskoderna 301 och 302. Det är viktigt att ha koll på statuskoderna som finns på en webbplats, eftersom Google kan välja att indexera, avindexera eller uppdatera information om en sida baserat på dessa koder. Se över 301, 302, 404 och 500.
Vi rekommenderar verktyget Screaming Frog!
Laddtider
Korta laddtider betyder kvalitet och just kvalitet är något som Google verkligen vill leverera. En studie som genomfördes 2017 visade att 53% av besökare lämnar en sida om den tar mer än 3 sekunder att ladda in. Att optimera laddningstider är därmed något som är viktigt när det gäller teknisk SEO.
Se över era laddningstider med Googles egna verktyg Google PageSpeed Insights!
Verktyget ger er information om hur er webbplats presterar hastighetsmässigt – på mobil och dator. Ni får dessutom en konkret åtgärdslista. En vanlig anledning till slöa webbplatser är bilder. Det är lätt hänt att inkludera stora och fina bilder med bra kvalitet. Problemet är att webbsidan blir väldigt stor och kräver en snabb uppkoppling för att ladda snabbt, något många besökare inte har. En enkel lösning är att komprimera bilder och använda filformatet .jpg istället för .png
Mobilvänlig webbplats
Att ha en mobilanpassad webbplats har aldrig varit viktigare. Google har med åren uttalat sig allt oftare om hur viktigt det är med webbplatser optimerade för mobila användare. Särskilt efter att antalet mobila användare tagit över förstaplatsen som främsta gruppen användare. Google har dessutom genomfört implementation av Mobile-first indexering. Det betyder att Google utgår från mobilversionen av en webbplats, istället för den lämpad för datorer, när dem indexerar en webbsida.
Eftersom det är avsevärd skillnad i storlek på en datorskärm kontra mobilskärm så är det viktigt att innehållet på webbplatser anpassar sig till skärmstorlek. Webbplatser som anpassar på detta viset kallas ofta för responsiva webbplatser eller att deras design är responsiv.
Ni kan likt hastighet kolla om er webbplats är mobilvänlig genom att använda Googles Mobilvänlighetstest.
SSL-Certifikat
Google kategoriserar webbplatser i två kategorier, säker och icke-säker. Att bli kategoriserad som en säker webbplats utav Google uppnås genom SSL-Certifikat. Certifikatet gör att trafik till och från sidan blir krypterad. Webbplatser med SSL-certifikat får ett lås i webbläsaren, låset indikerar att det är en säker sida.
De webbplatser som saknar ett ett giltigt SSL-certifikat blir presenterade som icke-säker, och Google rekommenderar besökarna att inte uppge några känsliga uppgifter.
Kanoniska Länkar
En kanonisk länk (Canonical link) är en liten kodsnutt som berättar för Google vilken adress som ska indexeras i de fallen det kan finnas flera. Om en webbplats har två sidor med liknande innehåll, väljer Google att lägga till endast en av sidorna i sitt index. Den sidan blir då representativ för innehållet. Den andra sidan ses då som en dubblett. Om er webbplats lider av detta problem går att se på Google Search Console, under “Granskning av webbadress”.
Plattform
Plattformen är en viktig aspekt att tänka på om ni vill ha en SEO-anpassad site. Fundera på vad målet med er webbplats är och välj därefter ett CMS anpassat efter just era behov. Har ni en informationsbaserad-webbplats eller en e-handelsplats? Bör ni använda WordPress, Magento eller Drupal?
URL-adresser
Huruvida URL-adresser bidrar till att ranka sidor högre är svårt att uttala sig om. Oavsett så är det viktigt att optimera dessa, eftersom URL-adresserna är en av få element som Google presenterar i sitt sökresultat. Precis likt Titel och Beskrivning är URL-adressen en visuell komponent som ska hjälpa till och locka in besökare.
Rekommendationen är att URL:en tydligt ska deklarera vad den handlar om. Best-practice är att inkludera viktiga sökord i URL-adressen. På vår webbplats går det t.ex. att läsa om SEO under https://www.topvisible.se/seo/. Detta gör det tydligt både för Google och besökare vad sidan handlar om. I sökresultatet blir sidans URL presenterad med så kallade “Breadcrumbs” eller brödsmulor.
Utöver att ha en tydlig struktur på URL-adresserna är det rekommenderat att ha en lagom längd på dem. De ska inte vara alldeles för långa men heller inte för korta. Detta beror givetvis på sida till sida. I exemplet ovan skulle det vara onödigt att göra den längre.
XML Sitemap
En XML sitemap är en karta över alla sidor på webbplatsen. Ni har denna för sökmotorernas skull – så att de kan indexera webbplatsen bättre och inte riskerar att missar någon sida. Sitemapen skall i regel vara tillgänglig på https://www.topvisible.se/sitemap.xml. Den bör även skickas in till Google och Bing, samt länkas till i robots.txt-filen.
Strukturerad data
Inom teknisk SEO kan Strukturerad Data spela en viktig roll, och ge er försprång jämt era konkurrenter. Om ni i webbplatsens kod strukturerar upp innehållet, kan Google i sin tur ge er utökade resultat i sökresultatet. Detta kallas ofta för “Rich Results” eller “Rich Snippets”. Det finns olika typer av utökade resultat en webbsida kan få, ett vanligt exempel är “Featured Snippet”. Det utvalda utdraget ger webbplatsen “position zero” på Googles sökresultat, ovanför alla andra konkurrenter.
Strukturerad data implementeras vanligtvis med hjälp av Schema.org. I vår guide till Strukturerad data förklarar vi allt om ämnet. Vi ger ett ingående svar på vad Strukturerad data är, och hur ni implementerar det på er sida.