Niklas Aronsson

Lär känna Niklas Aronsson – vår Digitala Strateg

Lästid: 4 minuter

Niklas har jobbat med SEO sen innan Googles tid, hans första konsultuppdrag började på sökmotorn Altavista. Han har även arbetat i London som SEO-ansvarig för 14 länder. Passionen för digital marknadsföring är fortfarande lika stor och när jag frågade vad han själv skulle titulera sig som blev svaret, En Digital Dinosaur.

Läs Niklas allra första blogg här.


Niklas Aronsson

Hur hamnade du på Topvisible?

Det var så att jag och företagets tidigare VD kände varandra. När han tog rollen som VD på Topvisible behövde han anställde någon som kunde ta hans tidigare roll som Head of SEO. Han kontaktade då mig och självklart tackade jag ja.

Vad gjorde du innan du tackade ja till den tjänsten?

Om vi backar tillbaka bandet till allra första början så har jag ingen utbildning. Gymnasiet gick jag aldrig ut, jag är 100 % självlärd.

“Skolan var aldrig något för mig”

Jag tyckte det var roligare att jobba och tjäna pengar. Min karriär tog fart på Aqvakul där jag jobbade som städare. Mina första konsultuppdrag inom SEO började jag med 1998, och det var på sökmotorn Altavista.

Jag har bott två år i London, där jobbade jag med receptbelagda läkemedel, om man säger det på ett finare sätt, och om man säger det på ett lite mindre fint sätt.. viagra. Jag arbetade som Head of SEO med ansvar för 14 länder med 85 webbplatser. Denna bransch är lite speciell, man får inte annonsera och sociala medier fungerar inte riktigt så allting sköttes via SEO.

Jag har även hjälpt vänner att starta upp Twitch kanaler där dom kör som Affiliates. Det är rätt häftigt, trafik på internet är makt! Jag gillar också att man får tänka mycket affärsutveckling.

Du, förresten. Vad är Altavista?

Altavista var en sökmotor som lanserades 1995. Efter något år kom Google och var helt enkelt så mycket bättre och så mycket mer avancerad. Några år senare var det liksom ingen som ens diskuterade Altavista längre. Den dog ut mer eller mindre, eller man kan säga att Google dödade den.

Vad är dina arbetsuppgifter idag, på Topvisible?

Det är 4,5 år sedan jag började som Head of SEO på Topvisible. Min roll har idag utvecklats mer till att jag tittar på helheten för mina kunder. Oftast börjar mina uppdrag med SEO men slutar ofta i en hel digital strategi och ett helhetsperspektiv. Jag hjälper mina kunder att få fler kunder via nätet.

Niklas Aronsson

Jag får så många olika roliga förfrågningar. Det var exempelvis en kille som hörde av sig om affiliate häromdagen. Han ville sätta igång ett projekt online och ville då veta hur han kan få trafik och tjäna pengar på detta. Sånt är super roligt tycker jag!

Jag är även på Medieinstitutet och föreläser och tar hand om deras examensarbeten. Det känns extra roligt då jag själv inte gick ut gymnasiet och idag jobbar jag delvis som lärare.

Vad gör du för att inspirera dina elever?

“Jag försöker att inspirera mina elever och få dom att testa nya strategier eller tankar de haft”

Jag försöker prata mycket om det faktiska arbetslivet. Just teori är inte mitt främsta fokus. Jag vill visa att det är en spännande bransch dom har valt där kreativitet ofta blir belönad.

Vad tycker du är roligast i jobbet?

Affärsutveckling och den digitala helhetsbiten. Jag gillar att hjälpa företag att få mer trafik på nya kreativa sätt.

Det bästa som finns är när någon kommer och säger typ “Hejsan, jag har en påse med pengar och jag behöver mer trafik, hjälp mig”

Vad är din främsta kompetens?

Jag försöker hela tiden sätta mig in i kundens perspektiv. Jag ser på företaget som om det vore mitt egna företag.

Och, jag är också väldigt duktig på AfterWorks!

Vad uppskattar du att göra när du är ledig?

Resa och vara med mina vänner, gärna i kombination.

London och Italien är två favoriter. London för alla mina vänner som bor kvar och Italien för mina allra närmsta vänner. Från min tid i London lärde jag känna människor från hela världen och de besöker jag gärna så ofta jag bara kan och har tid.

Niklas Aronsson

Sen är jag tyvärr lite dator-nördig, så jag tycker om att hjälpa folk att få trafik även när jag är ledig. Jag älskar YouTube, Twitch och liknande kanaler. Jobb och fritid smälter ihop lite för mig.

“ Jag är oerhört lycklig att jag får lov och jobba med någonting jag är så passionerad och förälskad i”

Har du något speciellt som du kommer ihåg lite extra från din tid på Topvisible?

Alla roliga saker vi gör tillsammans. Vi åkte exempelvis till Cannes förra året. Eller när vi var i Dublin och träffade Google och Facebook.

Men också alla småsaker vi gör ihop som ett team. Det är därför jag älskar att jobba på Topvisible. Jag älskar vad vi gör tillsammans som grupp.

Har du någon svaghet?

Ja. Jag vill ofta för mycket och därför blir det svårt att fokusera. Det blir liksom lite svårt att prioritera när jag helst vill hjälpa alla, gärna samtidigt, därför blir många saker liggande i todo-listan för länge.

Morgnar är en svaghet också! Jag tycker inte man ska jobba innan kl 12. Det är fullständigt orimligt!

Favoritserie?

Helt klart Game of Thrones. Jag är Game of Thrones fanboy.

Tre tips för att lyckas digitalt!

⭐️ Jobba med landningssidor istället för sökord.

⭐️ Var kräsen med ditt innehåll, Google älskar bra content.

⭐️ Kvalitetslänkar är fortfarande väldigt viktigt! Glöm inte länkarbetet.


Vill ni snacka mer med Niklas? Få lite SEO tips eller kanske snacka Game of Thrones? Skicka iväg ett mejl eller spana in hans LinkedIn! 🙂


Caroline Skogh

Caroline brinner för kommunikation och människor. Hennes främsta kompetens är Inbound Marketing och allt som hör där till. Det som är extra roligt i arbetet är just att få jobba med HubSpot, Marketing Automation och synlighet genom hela kundresan.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.