BUYER PERSONA

Buyer Persona – Så här funkar det!

Lästid: 3 minuter

Buyer persona, Customer persona, User persona eller bara persona. Kärt barn har många namn. En del benämner det även som målgrupp, vilket inte är samma sak. En buyer persona är ett steg djupare än målgrupp. Man kan säga att en persona gör målgruppen mer levande. Genom att arbeta med buyer personas kan du skapa innehåll som engagerar och når ut till rätt personer. Låter inte det bra? Häng med så ska jag förklara hur det funkar!


Vad är en buyer persona?

En buyer persona är en semi-fiktiv representant av ditt företags idealkund. Att jag kallar det för semi-fiktiv är just för att det baseras både på verklig data från ert CRM system och kundintervjuer men också på spekulationer kring era kunder såsom beteende, målsättningar och demografi.

Låt dina personas vara ett levande dokument

När man har skapat sina personas så är dom inte satta i sten. Precis som den digitala branschen och marknad utvecklas ska även era personas göra det. I takt med att man samlar in mer data och insikter om sina kunder så uppdaterar man sina personas.

Se det som ett levande dokument och som framförallt genomsyrar hela företagets strategi och stöttar allt ni tar fram.

Vad är en negativ persona?

Vill man sälja allt till alla? Nej, troligtvis inte. Precis på samma sätt som du skapar personas som du vill nå ut till så kan du också skapa personas som du inte vill sälja eller nå ut till. Detta för att slippa lägga tid, pengar och resurser på företag som kanske inte passar dig.

buyer persona

Varför ska man använda personas?

Med rätt information till rätt person vid rätt tillfälle. Ni har säkert hört eller kommit i kontakt med detta uttryck tidigare. Men hur gör man det då?

Jo, just genom att använda personas. Det blir enklare för allt ifrån marknad att marknadsföra, för sälj att sälja och för support att ge support osv. Personas tillåter dig att personifiera och rikta din marknadsföring för olika segment i din kundbas. Till exempel, istället för att skicka ut samma mejl till alla i din kundbas kan du segmentera genom dina personas och skräddarsy ditt innehåll beroende på vad som attraherar vem.

Att arbeta med personas ger struktur och context till ert arbete. Det förenklar produktionen av content, man kan enklare fördela arbetet internt och det sparar både tid och resurser. Skapar ni intressant och nischat content så kommer det i sin tur attrahera, värma och konvertera leads till kunder. Visst låter det bra!

Personas hjälper dig att identifiera vart dina kunder finns – så du också kan finnas där för dom.

Hur tar man fram en persona?

Första gången man ska skapa en persona kan det kännas lite små larvigt att ta sig igenom alla dessa frågor. Men när väl en är gjord så kommer ni enklare kunna se sammanhanget och resterande blir då enklare att skapa. Så håll ut och kom ihåg att en liten detalj kan vara avgörande!

Buyer Persona

Hur väl känner du dina kunder?

Vet du vilken ålder dina kunder har? Vad har dom för fritidsintressen? Vad är deras utmaningar, både i arbetslivet och privat? Vad gör dom motiverade? Och vart hämtar dom sin inspiration? Listan kan göras lång..

Vill ni har lite hjälp på traven? Ladda ner 100 frågor som ni kan ställa er själva i skapandet av personas. Spana gärna in dom för inspo!

New call-to-action

Checklista för personas:

  • Lär känna er persona genom frågor
  • Intervjua era nuvarande kunder
  • Prata med kollegor som har kundkontakt
  • Gör undersökningar
  • Använd formulär
  • Hitta liknande mönster och beteenden
  • Hämta statistik från ert CRM och Google Analytics

Tänk på – det ska vara tydliga skillnader mellan era personas. Ni skapar personas för att kunna skräddarsy er kommunikation. Har ni inte tillräckligt med information om en persona – då tar ni bort den.

Hur många personas ska man ha?

Det beror helt på dig och din verksamhet. Man kan skapa så få som en persona eller så många som 10-20 personas. Men du gör endast en primary persona, alla dina andra är secondary personas.

Förverkliga din persona!

Kom närmre era personas genom att förverkliga dom. Hitta en passande bild till respektive persona och namnge dom. Gällande namn och bild handlar det bara om vart er fantasi sätter stopp.

Buyer Persona

New call-to-action

/ Caroline Skogh 🙂


Caroline Skogh

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *