Sociala Medier B2B

Sociala medier för B2B – Våra tips!

Lästid: 4 minuter

Sociala medier för B2B – funkar det? Det enkla svaret är JA! Många har nog en idé om att sociala medier inte passar för B2B-företag. Vi håller inte med! I denna blogg ger vi våra bästa tips för hur B2B-företag kan jobba med sina sociala medier. Vad behöver man tänka på för att lyckas i sociala medier? Hur ska man uttrycka sig? Det är några av de frågor vi svarar på i detta inlägg – häng med!

Här kan du spana in vårt senaste webinar om Sociala Medier för B2B!

1. Sociala medier för B2B – Intern förståelse

Steg ett för att komma igång med sociala medier är ofta att skapa en intern förståelse för att arbetet med sociala medier faktiskt är viktigt. Många B2B-företag tänker nog att sociala medier inte är rätt plats att synas på. Vi håller inte med! En övervägande del av svenskarna använder sociala medier varje dag, därför finns det en poäng i att synas här. Jobba med att stärka den interna förståelsen och viljan att arbeta med sociala medier genom egen eller generell statistik. 

2. Målsättning för B2B-företag på sociala medier

En annan viktig sak att fundera över är målsättning. Många vill ha snabba resultat till följd av alla marknadsrelaterade insatser man gör. Detta gäller även ofta sociala medier. Här borde man tänka lite mer långsiktigt. Arbetet med sociala medier tar tid och ger kanske inga intäktsresultat direkt. Det handlar istället mycket om att skapa engagemang och en relation med sina följare. Försök sätta rimliga mål och låt arbetet ta tid.

3. Välj plattformar med omsorg

Utvärdera alltid vilka plattformar som är relevanta att synas på. För ett B2B-företag är det kanske inte lika självklart att finnas på t. ex. Instagram som för ett B2C-företag. Välj de plattformar som kan uppfylla ert syfte och era mål. Och som ni har resurser att underhålla.

4. Gör en konkurrentanalys

Spana in vad konkurrenterna gör. Vad kan ni lära er och inspireras av? Ett bra sätt att benchmarka sig själv mot konkurrenterna är att göra en SWOT-analys

5. Gör ditt innehåll intressant

Det här är ju kanske den viktigaste punkten. Utan intressant innehåll har man kanske inte så mycket att komma med på sociala medier. Många business to business företag säljer kanske produkter eller tjänster som kan uppfattas som tråkiga eller avancerade. Här är det viktigt att försöka ta ner produkten/tjänsten på jorden och förenkla sin verksamhet. Sätt produkterna i ett sammanhang som alla kan förstå. “Zooma ut” och hitta de vinklar som kan göra er verksamhet intressant för gemene man. 

6. Tonalitet för business to business företag på sociala medier

Också en jätteviktig punkt. Ingen vill följa en tråkmåns. Bara för att man är ett business to business företag måste man inte vara tråkig eller stel i sin kommunikation. Ta tillfället i akt och använd de sociala medierna för att forma företagets röst på det sätt som ni önskar. Sätt adjektiv på ert brand!

7. Community management

Lägg den tid som krävs på att engagera er med era följare och potentiella följare. Att bara dela inlägg och sedan inte svara på kommentarer eller engagera era följare är inget vinnande koncept. Besvara alltid frågor, ris och ros.

8. Satsa på annonsering

Sorry guys men den trista verkligheten, (för de allra flesta företag i alla fall) är att man kan behöva betala lite för att få räckvidd. Att jobba uteslutande organiskt är ofta knepigt på grund av algoritmer som begränsar synligheten på olika sätt. Planera att lägga en liten slant på annonsering!

9. Mätning och analys

Definiera vilka mätpunkter eller KPI:er ni vill följa och skapa en tydlig rapport där ni kan följa resultaten. Lägg även gärna tid på att analysera utfallet av era insatser för att kunna dra slutsater kring vilket typ av innehåll som funkar och inte. Testa, analysera och testa igen. Och igen. 

10. Formulera en strategi eller action plan

Att ha en strategi eller handlingsplan är viktigt för att kunna arbeta på ett strukturerat sätt med sina sociala medier. 

 

Några heta tips levererade! För mer om sociala medier, kika på våra tidigare blogginlägg. Svårt att välja hashtags? Kolla här!


Anna Odehammar

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *