Pingvin 4.0 är här!

Pingvin 4.0 är här – Vad ska man tänka på?

Lästid: 3 minuter

Pingvin 4.0 är här!

I slutet av september kom den fjärde stora uppdateringen av Googles Penguin update. Det var en välkommen uppdatering för alla de som fastnat i Pingvinens elaka filter vid förra uppdateringen men den största nyheten var att hädanefter så uppdateras Pingvin 4.0 löpande tillsammans med Googles vanliga algoritm.

Goda nyheter för branschen

Detta är förstås goda nyheter för alla som arbetar med sökmotoroptimering. Förut har sidor som fastnat i Pingvinen fått bestraffningar som man inte kan bli av med innan nästa uppdatering. Jag har själv hjälpt folk med hemsidor som fastnat i filtret på grund av tidigare tvivelaktiga SEO rekommendationer och det är inte roligt att först behöva städa undan en dålig historik av länkar och sen behöva sitta och vänta i månader på att det ska komma en ny Pingvin-uppdatering som eventuellt förlåter en för tidigare synder.

Hädanefter kommer man att kunna göra de åtgärder man tror sig behöva göra för att komma ur filtret och omgående få ett besked om man lyckats rensa bort skräplänkarna eller inte.

Penguin 4.0 är bra för branschen

Spam-sidor straffas!

Samtidigt kommer denna förändringen snabbare att straffa de sidor som försöker leva på spam eller skräplänkar. Många av de som försöker massproducera lågkvalitativa sidor och spamma sig till framgång kommer straffas tidigare och förhoppningsvis kommer den sortens arbete att dö ut helt på sikt. Det kommer göra webben till ett bättre ställe för oss användare med mindre lågkvalitativa sidor i sökresultaten!

Stora förändringar med Pingvin 4.0

En annan stor förändring som nämndes var att nu är det bara de specifika sidorna eller sökfraserna som använts i spamlänkarna som kommer att bli straffade snarare än att straffa hela sidan.
Detta är också väldigt intressant och jag är inte säker på om jag gillar det eller inte. Enligt Googles egna uttalande kommer alltså enbart de sidor som det spammats till straffas, man riskerar inte längre att hela webbplatsen hamnar i filtret.


Denna ändringen känns rättvisare mot många, absolut. Särskilt de som blivit utsatta för en spamattack av någon som avsiktligt vill skada ens site. Men det är väldigt få fall och Google har ofta kunnat se om så är fallet.

Vilka är riskerna med att fuska?

Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att man knappt riskerar någonting om man vill fuska med denna förändring. Låt oss säga att man jobbar med en sida men man rankar inte bra på sitt största sökord. Man kan då försöka ta lite genvägar genom att köpa en massa länkar till sidan man vill ranka på.

I bästa fall så fungerar det, inte så troligt i större nischer, men klart mycket troligare när det gäller mindre och mellanstora sökord.
I värsta fall så fungerar det inte men man förlorar ju ingenting på att försöka om det bara är sidan och sökordet som man ändå inte får trafik till i dagsläget som blir straffad.

Riskerna med Penguin 4.0

Det verkar i mitt tycke fullständigt ologiskt och jag litar inte helt på att det verkligen är så i verkligheten. Google har ju förut gått ut med information som inte har visat sig vara korrekt och det skulle inte förvåna mig om detta är ett sådant exempel.

Hur som helst så är det skönt med den stora nyheten.
Penguin 4.0 och alla framtida uppdateringar är med i grundalgoritmen. Det är den stora nyheten jag hoppats på ett bra tag!

Vill du veta mer om hur uppdateringen kan hjälpa eller drabba ert företag? Kontakta oss så berättar vi mer!


Niklas Aronsson

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *