Crawlability

Vad är Crawlability och hur kan ni jobba med det?

Lästid: 3 minuter

Gör det lätt för Google att upptäcka ditt innehåll

Inom SEO pratas det ofta om optimerade titlar, content och backlinks. Alla dessa områden är viktiga för SEO. Men det finns ett annat område som är minst lika viktigt som tyvärr inte får lika stort fokus och det handlar om din webbplats och dess “crawlability” och “crawl budget”. 

Google är ett stort bibliotek över “alla” webbplatser och sidor i hela världen. Utmaningen Google har är att faktiskt hitta alla webbsidor på en webbplats. Det är resurskrävande och därför finns det en begränsad tid som Google lägger på varje webbplats. Denna begränsade tid kan vara problematiskt i den mån att de missar vissa sidor på t.ex. din webbplats. 

Att söka igenom en webbplats kallas för att “Crawla”, därav namnet “Crawlability” vilket på ren svenska står för att ha en genomsökningsbar webbplats. Idag tänkte jag gå igenom några punkter som kan vara bra att ha koll på och hur du enkelt kan jobba med det. 

  1. Hastighet 

Eftersom Google har en begränsad tid för varje webbplats så är det givetvis viktigt med en snabb webbplats. Desto snabbare dina sidor laddar desto fler sidor hinner Google upptäcka samt genomsöka. Analysera er hastighet och se om det finns möjligheter att förbättra den. 

  1. Sitemap 

Sitemap är ett måste inom SEO. Din webbplats kan fortfarande upptäckas och ranka på Google utan en Sitemap, men sett till tiden det tar att skapa en Sitemap och skicka in till Google så finns det ingen ursäkt att inte ha en. 

En sitemap är en karta/lista över sidorna på din webbplats. Syftet är att Google direkt ska få en lista på alla sidor och minska risken att de missar att söka igenom eller upptäcka någon av sidorna. Till exempel: www.topvisible.se/sitemap_index.xml, när du skapat och laddat upp en Sitemap så skickar du in till Google genom Search Console under “webbplatskarta/sitemap”.

  1. Interna länkar & platt webbplatsstruktur

Interna länkar är väldigt bra för er SEO, framförallt bra för din crawlability. Google söker igenom er webbplats precis som en användare. De följer länkar från sida till sida och har förhoppningsvis hittat alla dina sidor till slut. 

En vanlig väg för Google att hitta dina sidor är att följa din navigeringsmeny, genom menyn kan de ofta hitta underkategorier och under-underkategorier. Från dessa underkategorier går det att hitta resterande sidor. Inom SEO vill man gärna att alla sidor ska vara ett fåtal klick ifrån varandra, detta kallas att ha en platt webbplatsstruktur. Detta uppnås genom interna länkar från dina olika sidor. I bilden nedan har jag tagit fram ett enkelt exempel hur interna länkar kan göra din webbplats plattare och förbättra din crawlability. Läs mer om interna länkar och hur du kan jobba med det.

intern-länkstruktur

  1. Uppdaterat innehåll

Google älskar sidor som håller sig uppdaterade med nytt content. Efter att ha genomsökt din webbplats en hel del gånger märker Google sakta men säkert hur ofta du uppdaterar din webbplats. Om de ser att ditt innehåll inte förändrats på ett halvår är det stor risk att de slutar söka igenom din webbplats lika ofta. 

Försök därmed att jobba med innehållet. Tips; uppdatera gamla sidor. Har du ett blogginlägg från 2018? Gå igenom och uppdatera inlägget med färsk information. 

  1. Håll koll på hur ofta Google söker igenom er webbplats 

Utöver att aktivt jobba med insatser för att förbättra din crawlability så kan det vara nyttigt att övervaka nuvarande läge. Hur ofta genomsöker Google min webbplats idag? Går trenden upp eller ner? Finns det några problem för Google att crawla min webbplats? 

Allt detta kan du hitta inne på Google Search Console. 

Navigera dig i menyn fram till rapporten för genomsökning;

Inställningar > Öppna Rapport

Search-console-crawl-report

Vill du veta mer om Crawlability? Kontakta oss här!


Nils Kautto

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *