wordpress plugin

Boosta din webbplats med grymma plugins!

Publicerat av

Varför plugins?

De flesta av er som läser det här känner nog till WordPress mer eller mindre. WordPress är kanske det enklaste sättet för en nybörjare att bygga en webbplats. Men det finns faktiskt Plugins som lyfter din WordPress-sida till att bli något utöver det vanliga och som hjälper dig i ditt arbete med att skapa en riktigt bra webbplats.

Basen i WordPress är tillräcklig för att komma igång. Men för att kunna gå utanför boxen, vara lite mer kreativ och bygga en proffsigare webbplats som sticker ut behöver du antagligen några plugins! Det finns tiotusentals plugins till WordPress och det är en tidsödande uppgift att leta i systemet.

Djupdyk i plug-ins!

Välj ut de viktigaste pluginsen för just din WordPress sajt!

En viktig notis innan jag börjar dilla om att installera plugins är att det generellt är ”The less the better” som gäller. Desto fler plugins desto långsammare sajt, absolut max 20 st är en vanlig grundregel. Med andra ord är det en lite klurig balansgång mellan funktioner och prestanda.

Om du oroar dig för att ett plugin gör din sajt långsammare, kan du kontrollera din sajt i ett page-speed verktyg. T.ex. Google PageSpeed Insights. Ett basic verktyg de flesta känner till men kanske är dåliga på att faktiskt använda. Det har snabbt blivit ett av mina favoritverktyg, men man måste komma ihåg att allt inte kan mätas med det.

Innan du blir alltför negativt inställd till Plugins ska påpekas att det faktiskt också finns plugins som är till för att göra din webbplats snabbare!

Make Google happy

WP fastest cache eller W3 Total Cache är två olika, ganska liknande alternativ. Båda tilläggen har över tusen recensenter som vittnar om att det faktiskt fungerar. Dock krävs det lite kunskap/arbete för att ställa in verktyget rätt och få ut så mycket som möjligt av det. Om man inte vill lägga tid eller pengar på det, kan man iallafall se en klar förbättring bara genom att ladda ner pluginet. De arbetar för att reducera laddningstiden/sida. Vilket resulterar i att hela sajten får en bättre prestanda. Googles algoritmer gillar hög prestanda = du blir rankad högre i sökningar.

Ett enkelt sätt att snabbt kolla om det skett en förbättring är att gå in i “Utvecklar-konsollen”. Genom att trycka F12 och sedan kontrollera det blå talet längst ned (se bild) får du fram hastigheten på hur lång tid det tog för sidan att laddas. Jämför med och utan pluginet installerat. Jag fick en direkt 50% förbättring.

Analytics

Om du gillar att hålla koll på statistiken men tycker att Google Analytics känns lite för avancerat, eller bara vill ha ett extra lättöverskådligt verktyg direkt i WordPress. Så är WP Slimstat Analytics ett bra alternativ för att hålla koll på webbplats-trafiken.

SEO

Du har såklart full koll på SEO… Men även experter kan behöva hjälpmedel, speciellt när det ska gå fort. Yoast SEO är ett superenkelt verktyg som ger en indikation på hur SEO-optimerad din text är, samt hur det står till med läsligheten. Om du inte redan har det installerat, gör det nu! Och om du inte alls har full koll på SEO kan du alltid gå en kurs, t.ex. hos TopVisible!
WordPress Plugin Yoast SEO

Shortcodes

Drömmer du om friare tyglar i design och formatering av din webbplats? Då kanske du är intresserad av att själv koda dig till en snygg webbplats. Kan du inte med CSS och HTML, så är Shortcodes Ultimate en möjlighet. Här använder man sig av korta lite mer logiska koder som eventuellt kan vara en bra inkörsport till att senare sätta sig in i de mer avancerade språken.

Design

Är du en av alla dem som inte är intresserade av att sitta och pilla med kod, även om de är korta, så finns Beaver Builder. Det är ett drag and drop verktyg som hjälper dig att snabbt bygga snygga och proffsiga WordPress sidor. Jättekul verktyg som verkligen ger dig massor av nya möjligheter, try it!
Här har man också möjlighet att kontrollera hur sidan ser ut i mobilen, vilket är högaktuellt just nu, med tanke på hur mobiltrenden ser ut. Något den välkända SEO-specialisten Aleyda Solis pratade om under årets SearchStars konferens, läs här!

För över 100 templates och massor av andra designmöjligheter, spana in Elementor Page Builder. Även detta är ett drag and drop verktyg. Här finns grundläggande Word-liknande funktioner som jag innan saknat i WordPress, som t.ex. teckensnitt-, redigerings- och bildverktyg. Även här finns det möjlighet att designa specifikt, hur sidan ska se ut i enheter med andra skärmstorlekar.

Sidebars

Vill du ha friheten att själv bestämma hur side-barsen ska vara placerade är Custom sidebars ett smidigt verktyg som låter dig göra just det. Ett enkelt sätt att komma bort från den klassiska WordPress-layouten.

Bilder

Bilder är en nödvändighet på de flesta sajter men de segar också ner din sida och gör den långsammare. WP Smushit är ett ”awardwinning” verktyg som smidigt hjälper dig att optimera och komprimera dina bilder. Du kan även välja en fast max storlek så att bilderna automatiskt blir i rätt skala när de läggs in i ditt galleri. Du kan välja att fixa bilderna en och en, manuellt eller upp till 50 st samtidigt. Verktyget fungerar även med högupplösta bilder, så no worries fotografer!

WordPress plugin Smushit

Om du ska använda din sida till att visa upp en massa snygga bilder behöver du ett verktyg som visar dem lika snyggt som de förtjänar. Självklart finns ett plugin till detta: Envira Gallery, ett drag & drop fotogalleri. Du kan t.ex. vattenstämpla dina bilder och det är lätt att ladda upp bilder från Instagram, Dropbox, zippade bilder, osv.

Backup

Last but not least, se till att ha en backup på din fina wordpress sajt! En av de mest populära är Updraft plus, med den simpla sloganen ”We’ll keep your backups safe”. Du kommer ångra dig bittert om allt ditt hårda arbete försvinner och det kan dessutom innebära att din webbplats ligger nere under förödande lång tid.

Jag hoppas du nu har hittat minst en ny plugin som kommer att göra din webbplats, ytterligare snäppet bättre!

Dela gärna!

One Comment

Staffan

Jag vill rekommendera tillägget Shortpixel Image Optimizer för automatisk komprimering av bilder i WordPress. Riktigt bra komprimering utan att förlora kvalité, plus att den också kan omvandla png till webp-bilder, som har bättre kompression än jpeg. Kan minska storleken med upp till 90% med i princip bibehållen kvalité.

Dessutom kan jag varmt rekommendera WP Time Capsule, som vi på Designera använder för vår sajt. Problemet med de flesta säkerhetskopieringstilläggen är att de dels tar upp utrymme på servern och dels att de kopierar och zippar hela sajten, vilket kräver mycket serverresurser.

WP Time Capsule gör schemalagda säkerhetskopieringar och uppdaterar bara det som ändrats i koden. Dessutom kan man enkelt återställa till vilken tidpunkt som helst i en kalender. Vi är riktigt nöjda med detta!

Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *