Vett och etikett i sociala medier

Bete dig människa – om vett och etikett i sociala medier!

Lästid: 2 minuter

Klimatet i sociala medier kan ofta vara ganska hårt, och av någon anledning verkar det som om det är mer okej att spy ur slig lite vad-som-helst online än vad det är i det “verkliga livet”. Jag skulle därför vilja dela med mig av en guide i Magdalena Ribbings anda. Så att vi alla kan behandla varandra med en gnutta mer respekt.

Några tips för ett sansat beteende.

Tänk ett varv extra

Du har läst något som kanske gjort dig lite upprörd av någon anledning. Börja med att läsa posten en gång till, har du verkligen uppfattat allt rätt? När du väl gjort det, skriv din kommentar i till exempel anteckningar så att du kan gå igenom den en gång extra innan du publicerar. Så slipper du ångra dig! Vänta 10 minuter, känner du fortfarande lika starkt? Ja, då är det väl bara till att publicera!


HALLÅ, DU SKRIKER!!!???

Missbruket av versaler, utropstecken, frågetecken och punkter har verkligen gått över styr. Visst kan vi använda oss av versaler i texten, men fråga dig varför du gör det. Är det för att FÖRSTÄRKA något du vill ha sagt eller för att du TROR att mottagaren inte kan läsa små bokstäver? Det kan uppfattas som både drygt och kan faktiskt förändra innebörden i det du vill ha sagt när du använder dig av för många skiljetecken eller för mycket versaler.

Skillnaden mellan:

“Vad håller du på med?” och “VAD HÅLLER DU PÅ MED????!!!!!” är ganska tydlig. Den andra meningen ger känslan av en viss aggressiv underton.

Så använd skiljetecken och versaler sparsamt och vid rätt tillfällen!


Så vad vill jag ha sagt med detta? Snälla, tänk på att bakom (nästan) varje skärm och konto sitter det en riktig människa. Som kan ta väldigt illa vid sig av det du skriver. Var en förebild för våra unga och för andra vuxna människor på sociala medier.


Anna-Karin Persson

Med en stor kärlek till digital marknadsföring är Anna-Karin en customer success manager med många strängar på sin lyra. Hon är en fena på sociala medier och content och såklart på att göra våra kunder glada och nöjda.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.