Adressändra webbplatsen

Adressändra vid lansering av ny webbplats

Lästid: 2 minuter

Dags att göra en ny webbplats? Bra! Det bör man göra med jämna mellanrum. Det finns några viktiga saker att tänka på för att få lanseringen så lyckad som möjligt, även ur ett SEO-perspektiv.

Planera och håll koll på era URL-adresser

Försök att i ett tidigt skede sätta krav på hur URL-adresserna ser ut. Om adresserna var bra sedan innan, försök att inte ändra dem alls. Ofta gör olika CMS-system att adresserna också blir ändrade när man gör en ny webbplats. När era sidor får nya URL-adresser har de alltså flyttat, och försöker man besöka den gamla adressen så hittas inte sidan. Google vill inte visa felaktiga eller brutna adresser i sina resultat, vilket gör att de så småningom tas bort.

Addressändra och undvik att få sidor borttagna från Google

Lösningen på problemet är att vi vill göra en adressändring, ungefär som vi gör när vi själva flyttar till ett nytt hus eller lägenhet. Innan vi gör det dock, måste vi ta reda på vilka adresser vi flyttar ifrån. Vi behöver få en lista på vilka sidor vi idag har och vilka Google har i sitt index. Det kan kräva flera steg och här kommer 5 förslag!

1. Kolla er sitemap

Börja med att kolla vad ni själva, eller åtminstone ert system, uppger som alla sidor. Prova dindomän.se/sitemap.xml eller kolla i er robots-fil om det finns en hänvisning till sitemapen där. Robots-filen finns på dindomän.se/robots.txt.

2. Spindla webbplatsen

Gör som Google gör! Skicka in en spindel på er webbplats som besöker alla länkar den kan hitta. Vi älskar Screaming Frog SEO Spider tool, men man kan också använda tex XML-sitemaps.

3. Google Analytics

Gå till Beteende > Webbpaltsinnehåll > Alla sidor och välj ett långt tidsspann, tex 1 år.

4. site:-sökning

Kika lite i Googles index! Googla på site:dindomän.se för att se vilka sidor Google visar i sitt index. Använd smarta verktyget SERP redux för att kopiera ner länkarna.

5. Webmaster tools

Klicka in på er bekräftade webbplats och välj sen Söktrafik > Länkar till din webbplats. Google gör det enkelt för oss att ladda hem listorna med knappen “Hämta den här tabellen”!

Alla URL-adresser ni får fram genom stegen ovan ger er en komplett bild av alla webbadresser som finns till er webbplats. Innan ni lanserar den nya webbplatsen ska alltså var och en av dessa URL-adresser “adressändra” till en ny adress. Lättast är att i Excel para ihop den gamla och den nya URL-adressen. När detta är klart skickar ni filen till webbyrån eller webbutvecklarna som programmerar själva vidarebefodringen. Den ser olika ut för olika system, men kan tex funka så här för WordPress.

Klara? Bra! Då har ni skapat bästa möjliga förutsättningar för att er lansering ska gå smärtfritt, och utan att ni tappar trafik eller positioner från Google.

Att hjälpa er vid nylansering är givetvis något TopVisible hjälper er med. Låt oss vara med i hela processen av en nylansering så blir det rätt gjort. Kontakta oss, vettja!


TopVisible

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *