Annonsttilägg

Annonstillägg – the more the merrier!

Lästid: 4 minuter

Utnyttjar ni alla annonstillägg som finns i Google AdWords – för att få så mycket yta (synlighet) som möjligt? Om ni inte gör detta så är det hög tid nu! Efter att förändringen i Googles SERP infördes kan nu alla annonser använda tillägg – oavsett placering. Tidigare var det endast de i topposition som fick denna ynnest.

Det är även en idé att sätta igång Google Shopping, för er som har möjlighet. Men för er som inte säljer produkter kan ni istället jobba mer med de befintliga tilläggen som finns för att få mer synlighet.

Varför bör ni använda fler annonstillägg?

Detta kan göra en markant skillnad. Om dina annonser hamnar på exempelvis annonsposition 2 – så kan de ta betydligt mer utrymme än en annons på position 1 och 3 om du har använt alla relevanta tillägg. Jag har sett sökresultat med annonser som har maxat med annonstilläggen, vilket särskiljer sig rejält från de andra – samt nästan kan se ut som ett organiskt (vanligt) sökresultat dessutom!

Det är kanske inte relevant att maxa annonstilläggen på precis alla kampanjer eller ad groups – men är väl värt att testa på de viktigaste för just er!

Vilka annonstillägg finns?

  • Sitelinks (visningslänkar)
  • Callouts (i princip USP:ar)
  • Adresstillägg
  • Telefonnummer
  • Recensionstillägg
  • Apptillägg
  • Structured snippets

Det vanligaste annonstillägget som majoriteten av annonsörer redan använder är visningslänkar (sitelinks), för att dirigera sökaren till andra kategorier/eller specifika produkter på den egna webbplatsen. Sedan finns det även adress (location) – och telefonnummer som tillägg vilket är väldigt bra om man exempelvis vill driva in leads eller är en restaurang eller frisörsalong. Men givetvis även om ni vill att den (närmsta) lokala butiken ska synas snabbt i sökresultatet.

Många annonsörer använder även så kallade callouts, men det är dock en hel del som ännu inte utnyttjar dessa har jag lagt märke till! Vilket är synd.

Här har annonsörer möjlighet att lyfta extra mervärden som exempelvis klassiska ‘fri frakt’, ‘snabb leverans’, ‘fri support’, ’30 dgrs retur’, fler än xxx produkter/varumärken’ osv. Det som kanske inte alltid får plats i annonstexten helt enkelt – men som bör lyftas!

Sedan får vi inte glömma att det även finns apptillägg och recensionstillägg, men dessa är inte i fokus för detta inlägg.

Det senaste tillskottet – Structured snippets

Här är något som är riktigt intressant och som är det senaste annonstillägget i AdWords, nämligen structured snippets. Detta tillägg bör ni satsa på till de viktigaste kampanjerna/ad groups. Här beror det på vilken bransch ni sysslar med – om ni kan använda dessa eller inte. Men de flesta kan nog utnyttja dessa. Här kan ni highlighta specifika varumärken ni har, typer, stilar, resemål, kurser osv.

OBS! “Hitta inte på” structured snippets om ni inte hittar en kategori som matchar er, det kommer inte att godkännas av Google i vilket fall som helst!

Det är detta annonstillägg som i kombination med sitelinks och callouts som gör att er annons sticker ut big time!

Här nedan ser vi ett exempel i annons nr.2 på hur det kan se ut. Dock är detta inte ett perfekt exempel eftersom de har använt 2 rader med structures snippets, istället för en rad med callouts. Samt att jag nog hade valt att (om det ska vara 2) välja att framhäva varumärken istället för stilar.

Maxade-annonstillägg

Här har de maxat med annonstillägg hos Zalando. Det ser även väldigt mycket mer balanserat ut än resterande annonser och mina ögon som (älskar enhetlighet & design) dras direkt dit!

 

OBS! Tänk på detta med annonstilläggen

Jag har sett många exempel på annonsörer som är duktiga och lägger till de flesta annonstillägg och inte enbart sitelinks, med andra ord även använder callouts och structured snippets. Det de däremot inte är uppmärksamma på är att vissa tillägg kanske inte passar för exakt alla kampanjer/ad groups – men applicerar det ändå på hela kontot.

Var noggranna med att göra olika kategorier specifikt när det gäller structured snippets – vissa stilar, typer eller varumärken passar inte under allt.

För en av mina kunder har jag exempelvis delat upp structured snippets i tre olika kategorier: varumärken för barn, varumärken för vuxen (populäraste givetvis) samt en generell med ‘typer’ som jag applicerat på Brand-kampanj och DSA.

Detta gäller givetvis även sitelinks och callouts. Det är viktigt att lägga tid på att göra även dessa annonstillägg så relevanta som möjligt till olika typer av sökord/sökordskategorier.

Exempel för sökord kopplade till skor:

  • Sitelinks ska leda in till åtminstone några olika typer/kategorier (eller varumärken) av skor.
  • Callouts bör vara relevanta till skor eller vara applicerbart på alla kampanjer.
  • Structured snippets bör då exempelvis innehålla varumärken som just säljer skor.

Jag har även sett en del exempel från stora webbshoppar som gör ‘misstaget’ att utnyttja sitelinks som callouts. Exempelvis ha sitelinks som heter ‘Fri frakt & retur,’ ’30 dgrs öppet köp’ och peka besökaren till en landningssida för just den informationen. Visst, jag vill ha fri frakt och 30 dagars öppet köp – men jag behöver inte läsa om det djupare när jag är i ‘shopping-mode’. Det räcker att tydligt ta fram detta i annonstexten eller i en callout!

Tyvärr Brandos, det här är lite för mycket av samma information. Sitelinks bör ni heller inte ha på det sättet enligt mig heller. Jag vill inte läsa en kort text om att ni har fri frakt (och kommer inte ens vilja klicka på den sitelinken).

Tyvärr Brandos, det här är lite för mycket av samma information. Sitelinks bör ni heller inte ha på det sättet enligt mig heller. Jag vill inte läsa en kort text om att ni har fri frakt (och kommer inte ens vilja klicka på den sitelinken).

Samt – gör inte så att ni använder samma information hela tiden i annonstext, sitelinks, callouts och structured snippets.  Här har ni ju möjlighet att få in mer intressant information än att upprepa ‘samma gamla’ budskap – det kan lätt bli för mycket. Som här ovan har de gått lite wild med ‘fri frakt/retur/30 dgrs öppet köp’ enligt mig.

Update – Google Performance Summit

Nu får vi även gå ut officiellt med denna spännande förändring som främst genomförs för att Google anpassar sig allt mer till ‘mobile first’ (men kommer även gälla desktop). Detta kommer successivt att börja implementeras hos annonsörer:

Expanded text ads kommer! Upp till 30-tecken i rubrik. Vi får även nu en till rubrikrad – samt så blir det nu en enskild 80-tecken beskrivning. Detta innebär därmed möjlighet till STÖRRE annonser!

Vi får återkomma med lite mer information om detta längre fram – hur spännande som helst!

Hoppas att ni fått lite mer tips på vad ni kan göra för att synas extra mycket med era annonser på Google! Om ni behöver mer hjälp eller en walkthrough hör av er till mig!


Maria Eckerwall

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.