Johan Hagman

Lär känna Johan Hagman – Topvisibles ekonomikille

Lästid: 4 minuter

Lär känna Johan Hagman och ta del av en lite mer annorlunda intervju än tidigare. Som extern konsult är Johan inte anställd av Topvisible men ändå är han en stor del av företaget och har en given plats i bloggen. Häng med så får ni veta varför och lära känna Johan lite bättre:

Vad är din roll på företaget?

Min roll skiljer sig lite från alla andra på företaget. Jag är nämligen inte anställd av Topvisible utan jag är en extern konsult som även har fler uppdrag, exempelvis RankTrail. Min huvudsyssla är ekonomi och allt som hör där till. Min arbetsplats är på Topvisibles kontor, därav blir jag mer eller mindre en i gänget.

Hur ser en dag ut för dig?

Varje månad följer ett slags schema. Vissa dagar har jag saker som måste göras, så som löner, fakturering eller moms- och arbetsgivardeklarationer. Andra dagar kan handla om att utveckla nya rutiner, stämma av bankkonton och se över hur verksamheterna går.

Kan man säga att du jobbar lite med företagsutveckling?

Både ja och nej. Men företagsutveckling är nog det jag vill jobba med i framtiden. Det har alltid varit något som diskuterats hemma över matbordet och sakta men säkert har det vuxit till ett intresse för mig.

Jag är inte en typisk idéspruta, men däremot tänker jag logiskt och ser hur saker och ting kan förbättras. Det är också något som jag får utrymme för i mitt arbete. Jag blir lite bättre för varje dag. Mycket tack vare att det är högt i tak och förbättringar och förslag alltid välkomnas.

Vad är det roligaste med ekonomi?

Att siffror sällan ljuger.

Det är fakta som man kan ta på. Utgår man från siffror i sina beslut gör man oftare rätt. Man ska inte underskatta en känsla men när känslan är i samklang med siffrorna så det bara toppen.

Vilken är din absolut bästa siffra? 

1632 – det är ett jäkla bra nummer. 

Gustav II Adolf dog då i slaget vid Lützen. Det var den första historiska händelsen jag lärde mig.

Vad drivs du av?

Jag drivs av att uppfylla mina egna drömmar. Men mitt allra största driv är definitivt att få lära mig nya saker och bli bättre.

Jag har en livsåskådning som jag länge har försökt att följa. Jag vill lära mig så mycket att saker förhoppningsvis kommer falla på plats för mig en dag. Då vet jag vad jag vill göra. Det är något som jag har känt och följt sen barnsben.

Berätta lite om din bakgrund?

I gymnasiet pluggade jag ekonomi, för att komma in på vägen med just företagsutveckling. Därefter ville jag lära mig att sälja, då blev det helt enkelt några år som telefonförsäljare. Efter det ville jag få insikt i värdet av hårt arbete och slit, men också testa min motivation. Jag kom då in på volontärarbete och hamnade i Costa Rica. Jag började som engelsklärare men bytte sedan detta mot att diska i en restaurang mot att jag fick mat och husrum.

Costa Rica blev mitt hem under knappt ett halvår. Jag arbetade hårt, skapade minnen för livet och fick som en bonus lära mig spanska.

Nästa steg var en universitetsutbildning, och jag började studera ekonomi vid Lunds Universitet. Efter två års studier kände jag att jag behövde en paus och få ett inslag av verkligheten igen. I samband med det fick jag möjligheten att praktisera hos min nuvarande arbetsgivare med redovisning. Idag är jag anställd och varje dag utvecklas jag och får fler och fler arbetsområden och mer ansvar. 

Om du inte hade jobbat med ekonomi, vad hade du gjort då? 

När jag var liten ville jag bli författare. Jag tror att jag hade jobbat med något mer kreativt, kanske foto eller text. 

Vad uppskattar du att göra när du är ledig?

Jag är fruktansvärt bra på att plocka svamp. Självklart uppskattar jag att vara med mina vänner och min familj. Men det jag uppskattar allra mest är att vara ute på havet. Sen jag föddes har jag spenderat alla somrar i Bohuslän och då har den mesta tiden varit ute på havet och i skogen. 

I skogen eller på havet är jag som lyckligast och kan skingra mina tankar.

Johan-Hagman

Vilken är din favoritsvamp?

Får man säga kantarell? Kantareller ska stekas i smör för absolut bästa smakupplevelse. Absolut ingen lök, det ska absolut inte vara lök till kantareller. 

Vad är din främsta kompetens?

Jag är bra på att ta in information och att sortera den. Jag kan förstå lite av det mesta och kan ofta göra någonting med informationen.

Har du någon svaghet? 

Jag tänker för mycket. det är min största svaghet. 

Vad gör du om 10 år?

Jag har ett drömprojekt i Costa Rica som jag tänker på ibland. Det hade varit så häftigt att få möjligheten att bygga hus där. På något vis kunna jobba med konservering av naturen, inte exploatera på ett ansvarslöst sätt. 

Om 10 år kommer jag ha lärt mig så pass mycket om ekonomistyrning, administration och företagsutveckling att jag vill kunna driva projekt själv och förhoppningsvis med framgång.

När jag blir pensionär ska jag bli hummerfiskare i Bohuslän! Det kommer hända till 100 %.

Johan Hagman

Vill du snacka mer med Johan? Han säger aldrig nej till en konversation om hummerfiske eller ekonomi. Tveka inte på att skicka iväg ett mejl och säg hej 👉 johan.hagman@topvisible.se


Caroline Skogh

Caroline brinner för kommunikation och människor. Hennes främsta kompetens är Inbound Marketing och allt som hör där till. Det som är extra roligt i arbetet är just att få jobba med HubSpot, Marketing Automation och synlighet genom hela kundresan.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.