Fyradagars arbetsvecka på Topvisible

Lästid: 5 minuter

Boom! Vi ska snart avsluta fjärde veckan med nya arbetstider och vi är ganska övertygade om att ni alla undrar hur det går!? Det ska vi tala om i det här inlägget. Undertecknad jobbar som arbetsmiljöombud och har såklart ett extra intresse i att få förmedla hur det går för oss so far. Häng med!

Bakgrund

Ja men för er som inte läst vårt första inlägg om Fyradagars arbetsvecka så ska jag köra en snabb repeat. Förra året i samband med vår konferens Searchstars fick vi besök av Becky Simms från Reflect Digital som berättade om hur de testat en modell med fyradagars arbetsveckor och hur det hade påverkat deras verksamhet på ett väldigt positivt sätt. Vi blev såklart intresserade och började genast diskutera möjligheterna för ett eventuellt test på Topvisible. Efter några veckors diskussioner och fastställande av ramverk var vi redo att presentera idén internt. Under årets julfest kom TVomten (ja, det är “rätt stavat”) och delade med sig av den goda nyheten – vi skulle få möjligheten att jobba fyra istället för fem dagar i veckan.

Syfte

Syftet med testet är för oss att få en längre sammanhängande ledighet med större möjlighet till återhämtning. Att vara ledig tre dagar istället för de två som är normen, känns för oss ganska lyxigt. Att lyckas effektivisera sin tid de dagar man jobbar är också en av effekterna vi hoppas på. Sen gillar vi ju att utmana normen och testa nya saker på Topvisible. Därför kändes ett sånt här test väldigt spännande. 

Inför testet

När vi väl hade beslutat oss för att testa den nya modellen med de nya arbetstiderna satte vi datum för start. Många av oss var nog lite oroliga över de lite längre dagarna som vi skulle behöva jobba. Eftersom vi inte bara kan ta bort en hel dag utan måste fördela ut timmarna från den femte dagen över de nya fyra, betydde detta en förlängd arbetsdag de fyra dagar vi jobbar. Vi skulle alltså jobba tio timmar istället för de vanliga åtta. I samband med skiftet infördes dock en obligatorisk lunchpaus om 30 minuter för de som valde att gå över till fyradagarsveckan. Dessutom har vi fått strikta regler om att ta många korta pauser under dagen. 

Fyra veckor in i testet

Ja så undrar ni ju nu såklart, men hur går det då?! Svaret är att vi alla är positivt överraskade över hur bra det har gått den första tiden! Faktum är att alla vi sju som provat de nya arbetstiderna är övervägande positiva till den nya modellen. Att jobba 10 timmar per dag känns inte så överväldigande som man kanske varit orolig för inför starten. Nedan får ni ta del av vad några av oss tycker om de nya arbetstiderna!

Anna

Doris på en av alla härliga skogspromenader som hinns med på våra lediga måndagar.

Inför testet var jag lite orolig att det skulle bli jobbigt med de längre dagarna. Men jag älskar verkligen mina nya arbetstider! Jag känner att min produktivitet har ökat eftersom jag nu måste få ihop veckans timmar på fyra dagar istället för fem. Och att få en extra ledig dag med min hund Doris är guld värt. Hittills har jag spenderat mina lediga dagar på att hänga med Doris i skogen. Jag har även hunnit med en hel del vardagliga bestyr som man annars har svårt att få in i kalendern. För att inte nämna hur underbart det är med en extra sovmorgon! 

Fredrik

Fredriks mormors torp i sommarskrud. Här hjälper Fredrik till med diverse renoverings- och byggprojekt!

Att jobba fyra 10-timmarsdagar istället för fem 8-timmarsdagar har visat sig vara ett klockrent upplägg för min del. Vid sidan om jobbet hör ju byggnadsvård och finsnickeri till några utav mina favoritsysselsättningar. Att jag nu kan dedikera mina lediga måndagar till att bara syssla med detta är så grymt bra. Så glad att Topvisible gett oss möjligheten att testa längre arbetsdagar men kortare veckor! 

Fanny

Långlunch på Plant magic kitchen.

Jag tycker det känns superbra! Jag använder mina lediga fredagar till att ta hand om mig själv lite extra och bara ta det lugnt och slappna av. Passar på att ta långluncher och träna.

Caroline

Caroline med sin hästkompis!

När vi först började prata om att jobba fyradagarsveckor var jag skeptisk och visste inte om jag ville testa överhuvudtaget. Nu är jag så glad att jag valde att testa! Jag har blivit mer produktiv i mitt arbete vilket jag tror har att göra med de tidiga morgnarna och jag har dessutom mer tid till annat. Min extra ledig dag har gått till att vara i stallet och ta en längre ridtur i skogen eller passa på att åka hem över en längre weekend till min familj i Norrköping. Jag är endast positivt överraskad!

Alexandra

Varför inte en romantisk middagsdejt mitt i renoveringen? 

Jag har lärt mig att gå ifrån datorn ibland och ta paus. Det är fantastiskt att vara ledig tre dagar i rad och jag jobbar på att inte kolla mailen dem dagarna. Mina lediga fredagar har bestått av flytt till ny sekelskifteslägenhet och totalrenovering av den. Uppackning, kolla inredning på Pinterest och mysiga middagar. Sen det absolut viktigaste – sovmorgonen avnjuts varje ledig dag! 🙂

Vad säger gänget som kör på som vanligt?

Testet med nya arbetstider påverkar såklart inte bara oss som provar utan även våra kollegor som fortsätter med de vanliga femdagarsveckorna. Och vad tycker då dom? Anna-Karin tycker att måndagar och fredagar blir mer fokuserade då det är mindre folk på kontoret. Däremot blir det knepigare att få ihop möten med alla på kontoret eftersom dagarna då alla är här blir färre. Helt naturligt och något som ställer krav på oss att hitta en mer effektiv möteskultur internt. Hon menar dock att eftersom vi som provar de nya arbetstiderna är så positivt inställda känns det mestadels positivt även för henne.

Vi fortsätter!

Där har ni en kort update en kort bit in i vårt test. Under testet kommer vi löpande jobba med undersökningar och utvärderingar av våra nya arbetstider, för oss som testar men också för de som jobbar vanliga tider. Vi kommer även prata med våra kunder för att se om, och isåfall hur, våra nya arbetstider påverkar dem. Stay tuned!


Fanny Ekvall

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.