Video Marketing

Lästid: 3 minuter

Från dyr TV-reklam till idag har vi tagit oss framåt med full fart. Det mesta har förändrats, tidigare vann den som har störst plånbok, flest resurser och mer specialkompetens som antingen fanns inom teamet eller köptes in via stora produktionsbolag som sålde tv-reklam på löpande band.

Vi fann oss begränsade med möjligheter att ta saken i egna händer. Behövde vi någonting från luften tittade vi oss om efter en helikopter, idag kan vi använda oss av drönare. Fanns drömmen om att filma fräcka actionsekvenser som exempelvis under ytan, då behövdes det en kamera med undervattenshus, idag använder vi oss av en GoPro.

Men om man inte har tid att filma eller resurserna att köpa in produktionen av några filmer, hur gör man då? Idag kan du enkelt lösa detta via webbplatser som erbjuder så kallat stock photos eller stock videos. Allt smidigt och enkelt på samma plats.

Varför ska vi använda oss av video?

Varje intryck räknas. Vi som idag har tillgång till all typ av kommunikation via olika enheter, plattformar, är alltid mottagliga för någon form av exponering. Vi minns oftast någonting som sticker ut, någonting som får oss att “lättare” ta emot informationen, något unikt. 

Ett exempel på detta är konsumenten som i köpprocessen börjar utvärdera en produkt från olika varumärken, här är video ett format som kan ge mer intryck, förklara känslan av produkten och förmedla ett budskap som inte text kan göra. På så vis så är Video Marketing en väg in för att leverera ett budskap mer effektivt på en kortare tid.

Tittare minns 95% av ett budskap när de tittar på en video, jämförelse med 10% när det är skrivet i text. 

Topvisible-Video-Marketing

Tar vi oss en titt på ännu färskare data från Svenskarna och Internet, kan vi se att Youtube slår tv:s playtjänster och Netflix under 2019.

Diagrammet nedan visar alltså den andel kopplat till målgrupp som tittar på de olika kanaler dagligen och totalt sett. Kan vi då som annonsör rikta oss in på utvald målgrupp med hjälp av ålder, kön, geografiska plats, beteende baserade mönster och socioekonomiska status. Kommer vi kunna exponera vår målgrupp med budskap via specifika kanaler, ämnen och mycket mera.

YouTube och Netflix dagligen

Vart kan vi använda oss av video?

Där är en rad av alternativ som man kan använda sig av, alla med sina olika syften och mål. Nedan har jag samlat en rad exempel på de mest populära formerna som video idag används för.

Video Marketing

Hur börjar du?

Jo, det är lätt att bli alltför exalterad över att man ska börja, för att sedan välja allt för mycket på en gång och inte veta vart man ska börja. Som en utgångspunkt kan det vara lämpligt att följa dessa steg.

  1. Vad är syftet med videon? Är det Trafik, Leads, Konverteringar eller Kännedom?
  2. Vilken plattform skall vi använda? Er egen hemsida (blogg, landningssidor, produkt/tjänster), YouTube, Facebook, Instagram etc – alla dessa alternativ kan innebära olika längd på videon, syftet och CTA.
  3. Vad har vi för innehåll idag och har vi tid att filma? – Alternativ, shutterstock, köp video och filmer, alternativt outsourca.
     
  4. När vi väl har materialet, vem ska redigera det? Har vi tiden till att själva in-house att redigera, ska vi outsourca, alternativt använda tjänster online som i längden begränsar oss om vi vill vara flexibla med att byta ut specifika element. 
  5. Glöm inte att följa upp, hur gick det? Nådde vi våra mål? Vad lärde vi oss och vad kan vi ta med oss för nästa video?

Sist, men inte minst!

  • Glöm inte att optimera för visning av mobil, nästan 50% av alla video som ses idag är på mobil, därför är det också viktigt att lägga till undertexter då väldigt mycket ses utan ljud idag.
  • Håll det kort, videos som är upp till 2 minuter får mer engagemang. Risken är annars att ni kommer få ett stort dropp en bit in i videon och på så vis kan viktig information missas. 
  • Bygg upp ett intresse, ge gärna de som tittar en “cliffhanger”, detta kommer vilja få tittare att även nästa gång ni släpper en video, se den. 

Är du intresserad av att komma igång med Video Marketing? Kom gärna in på en kopp kaffe eller kontakta mig direkt så berättar jag gärna hur vi kan hjälpa er! 


Carl-Gustaf Kesselman

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *