Nätfiske i Google Kalender – Så skyddar du dig!

Lästid: 3 minuter

Använder du dig dagligen av Google Kalendern? 
Då kanske du inte blir så förvånad när du får en mötesinbjudan till din mail genom Google kalender. Det som dimper ner i din inkorg kan dock kanske vara ett nytt fenomen av nätfiske som tagit namnet “Kalenderfiske”. Detta är ett nytt sätt för bedragare att komma åt dina kort- och personuppgifter.

Det nya kreativa nätfisket

Bedrägeri har alltid varit en del av internets värld och kreativiteten hos bedragarna ökar för varje år. Vi reagerar knappt längre när skumma mail hamnar i våra inkorgar, med lovord om att du vunnit miljoner och endast är ett klick ifrån att erhålla alla dessa pengar. Dessa länkar som är bifogade i mailen är oftast datorvirus med farlig kod som infekterar ditt system med olika tråkiga följder. Idag är virus inte alls lika vanligt, en anledning till detta är att folk blivit mer medvetna om vad det är och hur de undviker dem. E-post är idag bedragarnas mest använda kanal för att bedra och sprida virus. Idag är det dock få människor som faktiskt klickar på dessa länkar. Därför har bedragarna fått tänka om ännu en gång. 

Säkerhetsföretaget Kaspersky var de som upptäckte detta nya bedrägeri. Att nu kan bedragarna enkelt hamna i din Google kalender och automatiskt lägga till händelser, även fast du inte tackat ja på någon inbjudan. Händelsen kan se ut att vara jobbrelaterat och kan se ut som en vanlig mötesbokning eller annan händelse, därför är risken stor att du kommer klicka på den för att se vad det handlar om. Bakom händelsen finns oftast en länk som skickar dig vidare till olika typer av formulär eller hemsidor där det krävs att du fyller i dina kortuppgifter, och på denna väg får de tag på dina kort- och personuppgifter som sedan används till olika köp.

Så enkelt förhindrar du bedragarna

Din mailinkorg och kalender kan anses som rätt privat, det är här där endast du som väljer vem som ska få vara med i den. Då är det tur att det faktiskt är relativt enkelt att skydda sig mot detta nya bedrägeri. Eftersom bedragarna endast kan lägga in händelser automatiskt i din Google Kalender så länge dina inställningar tillåter det.

Följ dessa tre steg för att skydda din kalender:

  1. Gå till din Google Kalendern inställningar
  2. Under Allmänt/General hittar du Inställningar för händelser/Event Settings
google kalender stoppa nätfiske

3. Nu kan du hitta Lägg automatiskt till inbjudan/Automatically add invitation – Här väljer du Nej

Google Kalender automatisk händelse
Google Kalender inställningar

Nu är du skyddad och bedragarna kan inte längre “kalenderfiska” i din Google Kalender. Det kan fortfarande trilla in skumma mail i din inkorg, men oroa dig inte, du behöver nu bara radera mailet och ingen skada gjord.

Jag rekommenderar att alltid använda ett bra antivirus och med jämna mellanrum söka igenom datorn. Dessa bedragare är en grupp ohederliga men fyndiga människor som alltid letar efter nya sätt att komma åt våra teknik och personliga uppgifter, därför brukar jag alltid vara skeptisk till allt, och dubbelkolla innan du klickar dig vidare! 🙂 

Allt Gott!
Jessica Evans

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.