Amazon leverenskedja

Amazons leveranskedja – från packning till leverans!

Lästid: 4 minuter

Det är ingen hemlighet att Amazons leveranskedja är lika innovativ som den är komplex. Upptäck hur Amazon lyckas få ut alla paket i tid. För er som är intresserade av att starta en verksamhet på Amazon är spänning och förvirring troligen de två största känslorna. Efter detta blogginlägg om Amazons leveranskedja kommer du förhoppningsvis känna lite mindre förvirring.

Jag kommer att förklara och besvara nedan frågor:

  • Vad betyder FBA och FMB?
  • Hur kommer min produkt från fabrikslinjen till min kunds tröskel genom FBA?
  • Gömmer VD:n Jeff Bezos verkligen gyllene biljetter i slumpmässiga paket som erbjuder rundturer i Amazonas distributionscentraler och en livstidsförsörjning av Prime?

Blivande Amazon kollegor och entreprenörer – häng med mig när vi skapar en bättre förståelse för Amazons leveranskedja.

Psst. Vill du lära dig om marknadsföring på Amazon – läs då detta blogginlägg!

Vad betyder FBA på Amazon?

FBA står för Fulfillment By Amazon. FBA beskriver leveransmodellen som innebär att du lagrar dina produkter på Amazons egna lagerlokaler. Amazon hanterar då ditt lager, frakt och större kundtjänstfrågor. Detta ger dig möjlighet att fokusera på att producera fantastiska produkter samt bygga ditt varumärke.

Tänk på att Amazon FBA kommer med avgifter, men för den dagliga säljaren är bekvämligheten mer än värt det. En av de viktigaste fördelarna att sälja med Amazon FBA är tillgång till Prime-frakt för dina produkter. Prime ger kunderna gratis ”express” leveransalternativ på produkten. Den lovade leveranstiden varierar beroende vilken marknad du säljer på. I USA exempelvis är det 1-2 dagar, i Tyskland 2-4 dagar och i UK 1-2 dagar.

Kunder som hittar en produkt som levereras med Amazon Prime är mer benägna att köpa den än hos en konkurrent som inte har alternativet.

amazons leveranskedja

Vem passar FBA för?

  • Säljare med snabb produktomsättning
  • Säljare med små / lätta produkter
  • Säljare som inte har resurser att ständigt lagra och leverera själva

Vad betyder FBM på Amazon?

FBM står för Fulfillment By Merchant. Det är den leveransmodell där du själv skickar dina produkter till varje kund. Det betyder också att du är ansvarig för att lagra dina produkter i ditt eget privata lager (eller tredje part).

Vem passar FBM för?

  • Säljare med en lägre omsättning
  • Säljare med större / tyngre produkter
  • Säljare som kan lagra sina produkter (och helst spara pengar genom att göra det!)

Hur ser Amazons FBA leveranskedja ut?

amazons leveranskedja

Lagerlokaler

När du har bestämt dig för vilken produkt som är bäst att sälja på Amazon väljer du en tillverkare/leverantör som ska producera den. När produkten väl har producerats skickas den (oftast utomlands) till ett av Amazons lager. Om du spelar dina kort rätt och skickar direkt från din fabrik till Amazon så behöver du aldrig se din produkt!

Tips! Beroende på hur konstant din tillverkare är i kvalité kan det vara en god ide att låta dem kontrolleras av en kvalitetsgranskare innan du skickar dem till Amazon.

Amazons lagerlokaler ligger ofta nära storstadsområden. När du skickar dina produkter till ett Amazonlager så sprids dina produkter vanligtvis ut till fler av Amazons lagerlokaler för att säkerställa en stadig leverans till Prime medlemmar. I lagren arbetar både människor men även robotar för att hantera, packa och skicka paketen. När paketet anländer till ett Amazonlager skannas din produkt av en anställd. Detta är för att både identifiera din produkt och bekräfta att den anlänt till rätt lagerlokal.

Obs! Se till att dina produktsändningar följer Amazons FBA-lagerkrav. Förpackningsfel, som dåligt placerade fraktetiketter eller flera lådor ihop bundna, måste läggas åt sidan och lösas av en specialist. Detta kommer oundvikligen att leda till förseningar samt förlängd lagringstid vilket kan leda till lagringsavgifter. Efter en spännande åktur på transportbandet tilldelas din produkt ett särskilt utrymme. Denna plats skannas och sparas i systemet. Detta noggranna sorterings- och lagrings-system gör det möjligt för Amazon att enkelt hitta och hämta din produkt när ett köp görs.

Här kan du se hur det går till:

Leverans via Amazon

Med miljontals produkter som flödar in i Amazons lagerlokaler runt om i världen – hur når egentligen alla kundens dörr i tid? Amazon levererar varorna på tre primära sätt: lastbil, flygplan eller Amazon leverans partner.

Lastbil

Din produkt lämnar Amazons lagerlokal i ett lastbilssläp, tillsammans med upp till 2000 andra lådor. Paketen anländer till ett sorteringscenter där paketen filtreras efter region samt leveranshastighet (standardfrakt, två dagars Prime, leverans samma dag etc.). För den sista delen av resan överlämnas din produkt till någon (av olika) fraktbolag. Dessa kan inkludera: FedEx, UPS, PostNord, Schenker eller andra.

Flygplan

Din produkt kan också få flyga i ett av Amazons transportplan. Förmågan att lyfta från mer än 20 flygplatser (i USA och många andra länder) gör att tvådagars-frakt blir verklighet. Omedelbar tillfredsställelse är en av de mest uppskattade faktorerna för att skapa en positiv kundupplevelse, och detta vet så klart Amazon.

Amazon Leverans Partner

Många är inte medvetna om detta, men Amazon har ett program som arbetar med entreprenörer som har förmågan att leda sin egen leveransflotta. Med den här franchise-modellen utnyttjar Amazon skickligheten och effektiviteten hos mindre leveransföretagare. Amazon ger dem alla verktyg de behöver (och ett nästan obegränsat utbud av leveranser) för att lyckas. De som accepteras som Amazon Leverans Partner kan låna mellan 20-40 skåpbilar. Du får också utbildningar samt ett kontinuerligt stöd från den största online-produktdistributören på planeten.

…och där är hela Amazons leveranskedja förklarad. Jag lyckades tyvärr inte hitta information från trogna källor om de gyllene biljetterna Jeff Bezos lägger i paketen. Gör jag det så skriver jag ett nytt inlägg, jag lovar!


För er som vill börja sälja på Amazon eller är intresserade av att veta om er produkt passar på plattformen eller inte så hjälper jag er gärnaKontakta oss direkt här!

New call-to-action
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *