Från noll till sjusiffrigt dollarbelopp på 13 månader

Lästid: 4 minuter

Sista dagen av Microconf 2012 börjar närma sig sitt slut. Dagens huvudfokus har varit Internetmarknadsföring, AdWords, kundservice och hur Adii, grundare av WooThemes, gick från noll kr i omsättning till ett sjusiffrigt dollarbelopp på 13 månader!

David Collins, grundare av Software Promotions, inledde dagen med en föreläsning om AdWords som innehöll både övergripande strategier och trender inom AdWords till detaljerade taktiker. Han började med att prata om relevans, grunden till det kvalitetspoäng som Google ger varje sökord i din AdWords-kampanj, och som tillsammans med bud per klick avgör vilken position din annons får. Han betonade även vikten av att testa vilken annonsposition som gav bäst resultat och att det faktiskt oftast inte var position nummer ett som gav bäst resultat utan de ofta sett att det är den fjärde positionen på Google.

David nämnde också att om man såg att AdWords-kampanjen inte var lika lönsam under vissa dagar så är det bästa tipset att inte pausa kampanjen under dessa dagar. Man skall istället kopiera kampanjen och begränsa kopian till endast de dagar som fungerat sämst och därefter sänka budnivåerna på denna kampanj tills dess att man uppnått kampanjens mål även här. Han pratade också om hur effektivt remarketing är i Google AdWords och hur de lyckats uppnå riktigt bra resultat genom att använda sig av remarketing i Google Displaynätverket, något som föreläsarna också pratade mycket om på det senaste Google Engage i Stockholm.

Davids nästa sista tips var att använda sig av CTCR (Click Through Conversion Rate) vilket kanske inte är det bästa namnet, men att det är ett effektivt sätt att sortera sökord på hur väl de presterat när man har både CTR (klickfrekvens) och CVR (konverteringsgrad) tillgänglig för en kampanj. Istället för att fundera om man skall sortera sökorden på CTR eller CVR menar han att det är smart att skapa en egen kolumn som man kallar CTCR, där man multiplicerar CTR med CVR. Ekvationen CTCR = CTR x CVR är alltså ett alternativt sätt att sortera och fokusera på bästpresterande sökord i Google AdWords.

Entreprenören Bill Bither pratade om hur han bootstrappade sitt företag Atalasoft, helt utan externt kapital, till 5 millioner dollar i försäljning innan han sålde det nyligen. Han pratade bland annat om vikten att fokusera på en specifik marknad/målgrupp och att man kunde äga flera produkter inom ett och samma bolag men att man aldrig bör äga produkter som riktar sig till olika marknader/målgrupper då det inte skalar och då man lätt tappar fokus i så fall. Han sade också att ett av de bästa sätten att öka sin omsättning var att lansera mer värden så att man kan höja priset på en befintlig produkt och att det är viktigt att automatisera allt som går att automatisera för att kunna skala upp. Han rekommenderade också alla entreprenörer att hålla sig undan B2C-marknaden och fokusera på B2B istället i den mån de kan.

Sarah Hatter, entreprenören bakom CoSupport och även den person som byggt upp supportavdelning på 37signals, gav sina bästa tips angående kundservice och vad man bör tänka på angående support när man bygger ett företag. Något av det jag tog med mig från hennes föreläsning var att man bör investera lika mycket tid i kundservice som man gör i design och utveckling av en produkt. Hon menade också att det värsta man kunde säga till en kund var “tack för din feedback” då det indirekt ledde till att kunden kände sig oprioriterad och att “tack för din feedback” var ofta detsamma som att säga “okej, vi bryr oss inte…”. Hon sade också att en sökbar FAQ var avgörande för hur många kundsamtal du fick då man med en sökbar FAQ kan mäta vad folk säker på och skapa innehållet därefter för att minimera antalet samtal till kundtjänst. Hon avslutade med att säga “Kundsupport är den billigaste marknadsföringen ni någonsin kan göra.”

Amy Hoy, en entreprenör som driver flera olika SaaS-produkter (Software as a Service produkter), höll en föreläsning om hur kunden är din MVP (minimal viable product) och att du alltid måste börja med din kund och inte din produkt för att lyckas.

Efter Amy var det dags för Adii från WooThemes, ett företag som gick från noll kr i omsättning till ett sjusiffrigt dollarbelopp på 13 månader helt utan externt kapital! Han pratade om vikten att kunna lita på alla i teamet till 100% då det tog 18 månader innan han träffade någon av de han anställt då han bodde i Cape Town, Sydafrika när han startade företaget. Han sade också att grunden till framgång var inte hur grym du var utan att det handlade om att jobba lite hårdare än alla andra initialt och att detta innebar vissa uppoffringar som de flesta inte är villiga att ta. Han sade också att om du skall bygga en produkt och inte har en teknisk kunnig medgrundare så kommer ni lyckas otroligt mycket bättre om en av er lär sig programmera så att ni kan bygga version ett helt själv. Han fortsatt och sade att “att förstå den tekniska lösningen och hur allt fungerar var ovärderligt för honom när han sedan anställde och ledde andra”. Adii avslutade med att säga att det absolut bästa tipset för att inte vara beroende för konjunktursvängningar är att bli en viktig byggsten för andra företag. I Adiis fall menade han att det fanns otroligt många konsultbolag som köpte teman från WooThemes för att sedan sälja vidare dessa till deras kunder och att utan WooThemes hade de inget att sälja, så WooThemes var det sista de skulle dra in på beträffande kostnader i dåliga tider. “Genom att bli en viktig byggsten i andra företags affärer kommer antalet kunder som lämnar er att vara otroligt få jämfört med annars”, sade Adii.

Sista talaren för dagen var Patrick McKenzie, grundare av Bingo Card Creator och Appointment Reminder, som pratade om vikten av att dela med dig av dina kunskaper och lära andra för att sedan sälja in din tjänst/produkt. Han betonade vikten av att tidigt bygga en e-postlista med tänkbara prospekt och lära dem allt du kan så att du blir experten. Patrick pratade också mycket om upplevelsen av en produkt och avslutade med att säga “all your software should be as addicting as World of Worldcraft” och att du genom att fokusera på gamification/spelifiering av produkten kan skapa något unikt och väldigt lönsamt.

För att summera är jag väldigt nöjd med dagarna här på Microconf 2012, jag har träffat många spännande entreprenörer som jag kommer ha kontakt med långt efter konferensen. Jag har också många nya lärdomar att ta med mig och applicera på TopVisible och hur vi jobbar idag, något som skall bli otroligt spännande. Jag hoppas att du också fått med dig några lärdomar och tips genom mina summeringar under de tre senaste dagarna här från Las Vegas och Microconf 2012!


TopVisible

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *