Hur söker man på Google?

Lästid: 2 minuter

Vi satt och pratade med våra grannar och fick då frågan – “Hur söker man optimalt på Google”? Det är ju en intressant fråga eftersom vi som sökmotorskonsulter oftast arbetar med frågan “Hur syns man optimalt på Google”. Så nu tänkte jag vända på det och presentera några tips utifrån sökarens syn.

1) Google presenterar varje år sökresultaten och söktrenderna för det föregångna året – och i deras presentation för 2014 så lyfte de särskilt fram att sökaren ställer mer och mer frågor direkt till Google.

Så när du ska göra en sökning är det en bra idé att faktiskt ställa en fråga till Google!

2) Är det smart att använda få eller många ord? Ja det beror ju på vilket resultat du önskar. Ju färre ord du skriver desto bredare sökresultat kommer du att få. Ju mer du specificerar din sökning – desto smalare och mer utplockat blir själva sökresultatet. Detta kan man självklart relatera till “The Long Tail” som vi ofta arbetar med. För oss är då syftet att hitta sökord som kan liknas vid små oslipade diamanter som vi kan bygga värdefullt innehåll kring och bygga en bra ranking för webbplatsen i fråga. Tips från tidigare blogginlägg om hur du hittar long tail sökord kan du läsa här.

3) Ska man använda tecken? Spelar det någon roll om du skriver ett + eller citat-tecken? Citat-tecken är en formel där du säger till Google att du bara vill se resultat där orden står i en viss ordning. Tänk t.ex. på följande två sökfraser: Hilton Paris och Paris Hilton. Dessa sökfraser kan betyda samma sak – men faktiskt handla en person eller ett hotell. Om du är intresserad av en hotellbokning så testa hellre att skriva “Hilton Paris”. Övriga tecken ignorerar Google så bl.a. dessa kan du strunta i:  @#%^*()=+[]

4) Alla fick vi lära oss i skolan att det är viktigt med stavning. På Google är det inte lika noga. Google förstår de flesta varianterna och brukar tolka dina felstavningar korrekt. Testa själv att stava fel – Google kommer med största sannolikhet att förstå precis vad du menade. Du behöver inte heller bekymra dig om versaler – Google tar inte illa upp om du skriver IKEA, Ikea eller ikEa. De läser alla som ikea.

5) Visste du att Google kan användas som en kalkylator, tidsomvandlare,  valutaomvandlare m.m.? Prova att skriva följande i sökrutan:

100 sek i yen

tidszon japan

78*37

Visst är det smidigt? Du kan även räkna om liter till pints, cm till inches och mycket mer.

För att runda av vill jag tipsa er om en otroligt onödig funktion i Googles sökruta. Skriv: “tilt” i sökrutan (utan citat-tecken). Det du ser händer nu hjälper inte dig på något sätt, men visst är det kul.

Och slutligen – håll det enkelt! Söker du efter en frisör i Malmö – sök då på “frisör” – Google kommer med största sannolikhet ha koll på var du sitter ändå!

 


Maria Eckerwall

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.