TopPicks

TopPicks v. 29: Topvisible Snackar Digitala Nyheter

Publicerat av

Hej på er i sommarvärmen☀️

Här håller vi oss uppdaterade med de senaste digitala nyheterna mitt i semestertider. Släng er i hängmattan, häll upp en härlig varm kopp kaffe och häng med du också: 

Amazon allt närmare att bli internetoperatör

Amazon-internetoperatör

Nästa företag som siktar på att bli bredbandsoperatör: Amazon. Man har sökt tillstånd hos tillsynsmyndigheten FCC i USA om att skjuta upp 3236 bredbandssatelliter, för att främst täcka USA (utom Alaska, trist för dem som bor där och hoppas få Amazon-internet).

Det är inte klart om Amazon säljer bredband direkt till konsumenterna. Men om det är en mix av direkt till konsument och grossist (eller endast grossist), sa Amazon att det kommer att bygga kundterminaler som ger Ethernet-anslutning i bostäder och företag.

Amazons satellitplan är inte enbart för bostads- och affärsinternet – det är också för mobilåtkomst. Amazon har sagt att nätverket kommer att vara tillgängligt för mobiloperatörer, vilket innebär att små lantbruksföretag kan köpa bandbredd från Amazon för att öka täckningen i områden med dålig mobil täckning.

Läs hela artikeln här.

WeWork lanserar en foodtech-accelerator

Wework

Senaste satsningen från lokaldelningsföretaget WeWork: foodtech. Mer specifikt: ett initiativ som ska fungera som inkubator för start-ups och accelerator för de företag som hunnit ta sina första stapplande steg.

Space-F-programmet kommer att erbjuda två spår: en inkubator för företag som befinner sig precis i uppstartsfasen, inställd på att löpa i upp till 15 månader och en accelerator för redan igångsatta företag som ska löpa i tre till åtta månader.

Programmet kommer att hjälpa start-ups att expandera utomlands eftersom det utnyttjar WeWork Labs nätverk av globala arbetsytor, Thai Union-gruppens anslutningar och NIAs program som främjar uppstart i utlandet.

Läs hela artikeln här.

BAT har blivit JAT bland Kinas största techbolag

Online-återförsäljare JD.com rankades högst bland teknikföretag på 17:e plats i den senaste utgåvan av Fortunes 500 kinesiska företag som släpptes på onsdagen. Alibaba Group kom in på 24:e och Tencent på 33:e plats. Baidu var långt ifrån toppen och hamnade på plats 92. Listan jämför resultatutveckling för börsnoterade företag i landet.

Varför det är viktigt: Rangordningen visar hur långt JD.com har kommit och hur Baidu har misslyckats med att hålla jämna steg med sina kamrater. Baidu var ett av tre ledande företagen i Kinas dot-com-värld tillsammans med Alibaba och Tencent, gemensamt känt som BAT. Bolaget redovisade kvartalsvis nettoförlust i år för första gången sedan börsnotering 2005.

Sen beror det lite på hur man räknar. JD har sprungit in i rätt hård motvind senaste året, något som inte syns på omsättningssidan. Tittar man däremot i vinstkolumnen så kan man se det rätt tydligt. Medan såväl Alibaba som Tencent hade vinster på över 10 miljarder dollar, så blev JD:s facit -343 miljoner. Förstås inte ovanligt för en tech start-up att visa röda siffror – men JD firade tjugoårsjubileum förra året.

BAT

Läs hela artikeln här.

Mozilla satsar på annonsfritt prenumerationsabonnemang för tidningssajter i Firefox

Mozilla

Mozilla Firefox lägger till allt fler intressanta funktioner. Nu presenterar man mer information om sin planerade betalversion i Firefox.

För 4,99 dollar i månaden kommer man få en annonsfri webbupplevelse hos ett antal, än så länge icke-namngivna publicistsajter, som får del av intäkterna från Firefox-prenumeranterna.

Mycket kan man förstås få på andra sätt, men Mozilla bygger alltså in allt mer direkt i webbläsaren. Och man ger sig direkt på satsningar som Apple News och andra tjänster som börjar sikta på att ta positionen som Spotify för nyheter och artiklar.

Det har tagit nästan lika lång tid som internet har funnits, men nu börjar det bubbla upp intressanta intäktsalternativ för publicister till både höger och vänster. Och det Firefox verkar erbjuda, även om det lär bli långt ifrån heltäckande, är det som i princip inte finns: tidningsprenumerationer helt utan annonser.

Blir väldigt spännande att följa, läs hela artikeln här.

Microsoft Teams har nu fler användare än Slack

Microsoft

Microsoft Teams har bara funnits i två år, men gruppchattsplattformen är redan större än en av sina huvudkonkurrenter. Microsoft meddelade att MT har mer än 13 miljoner aktiva användare, dagligen. Det betyder att tjänsten nu officiellt är större än Slack.

Läs hela artikeln här.

Veckans Snackis

Japaner hyr oftare bilar – till annat än att köra

Japaner hyr bil

Vad gör man med en hyrbil om man inte kör med den? Well, japaner verkar ha hittat en hel massa andra användningsområden än att just köra bilarna de hyr.

De som hyr bilar använder dem till att sova, ringa telefonsamtal, äta lunch – eller hänga med vänner. När bilen står still, alltså. I många fall lämnar den inte ens uthyrarens parkeringsplats. Folk hyr en bil och sätter sig sedan och äter lunch, innan de lämnar tillbaka bilen igen.

Anledningen är helt enkelt att det inte finns andra ställen att göra det på (plus säkert att det bara blir ett sätt för många att få lite egentid). Gränsen mellan bilar och fastigheter suddas alltså ut i Japan. En bil blir en lokal. Eller mer specifikt: lokaler och bilar är båda bara tjänster. Tjänster att nyttja under en viss tid för ungefär vilket ändamål som helst.

Vill du läsa hela nyheten, tryck här.

Ha en underbar vecka/ Victoria 😁

Dela gärna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *