Magnus Äng

Lär känna Magnus Äng – En av Topvisibles grundare

Lästid: 6 minuter

Lär känna Magnus Äng, mannen som minst sagt har många bollar i luften. Magnus Äng har tidigare varit VD för e-handelsföretaget EuroFlorist, han är grundare till SkickaTårta.se, RankTrail och Topvisible. Magnus driver även företaget TeaJunkie tillsammans med sin sambo, Åsa. Vad är det som driver Magnus och vad är hans absolut bästa tre tips för att lyckas digitalt – Häng med så får du lära känna Magnus lite bättre:

Vad är din roll på Topvisible?

Min roll på företaget har varit väldigt omväxlande men nu har jag landat i en roll som kan kallas för Affärsutvecklare. Egentligen har jag nog alltid haft den rollen men tidigare har jag även haft en del kunduppdrag.  

När vi startade Topvisible var jag VD, men jag var också ute och föreläste, hade egna kunder och gjorde allt annat som ligger på en VD:s bord att göra. Efter bara ett år så anställde vi en ny VD, så jag kunde fokusera helhjärtat på det jag brinner för – affärsutveckling. Jag vill driva projekt framåt.

Ska jag vara ärlig så är jag nog den sämsta att sätta som kundansvarig. Man får liksom aldrig tag på mig.

Du föreläser på IHM också, hur är det?

Det är fantastiskt roligt och krävande. Dels så ligger det en djupare tanke bakom det hela. Vi vill vara med och bidra till att Malmö får en djupare och starkare position på marknaden. Det är svårt att få företag att växa om det inte finns folk som har kunskap.

När vi startade upp Topvisible kände vi just denna utmaning – att hitta folk med rätt kunskap. Som ett brev på posten ringde IHM en dag och frågade om jag ville vara med och sätta ihop en utbildning.

Av någon konstig anledning som jag inte alls var beredd på, så funkar jag väldigt bra som lärare.

Magnus Äng

Det är ett givande och tagande, det är det som är så spännande med den digitala marknaden. Jag får väldigt mycket tillbaka av mina elever. Det händer ständigt nya saker i vår värld så elever lär även mig nya saker. Jag är imponerad av mina elever, vilket driv dom har. En elev startade upp ett Instagram-konto under min kurs, han lägger ut fotografier som han tar på främst djur. Idag har han tusentals följare!

Resultaten jag har fått från mina elever som lärare (på IHM betygsätts alla lärare) är helt otroligt. Jag är den läraren som fått högst betyg. Jag hade dock inte kunnat bli lärare på heltid, då hade jag tröttnat. Men det är framförallt kul att få feedback och se alla resultat. Känslan när elever förstår och ser helhetsperspektivet, den är häftig!

Hur ser en typisk dag ut för dig?

Jag går upp senast 05.30, då tränar jag cirka en timme. Det gör jag nästan alla vardagar. Innan jag går och lägger mig så går jag alltid igenom mina långsiktiga och kortsiktiga mål. Jag har vissa saker jag måste göra och vissa saker jag vill göra.

Jag har ett mål och en plan. Sen är det massa grejer där emellan.

Mina arbetsdagar är så svåra att sammanfatta. Det kan vara allt ifrån att föreläsa, sitta på ledningsgruppsmöte, sitta på egen hand och producera content, kundmöten eller så är jag i exempelvis Östersund och håller i utbildning. Det är precis så här jag vill ha det, annars funkar inte jag.

Innan jag ska sova brukar jag ofta tänka igenom min dag och fundera på om jag har gjort nytta, om jag har bidragit och om jag har uppnått det jag tänkt mig för dagen. Så klart gör jag allt det där vanliga varje dag med, som att laga mat, hämta och lämna min dotter och umgås med min familj.

Magnus Äng

Har du någonsin en kväll framför Tv:n?

Jag kollar väldigt sällan på tv längre. Det har blivit såhär med åren, jag lär mig hellre saker. Medan min sambo sitter och kollar på Ernst så går jag för tillfället en kurs om hur jag kan bli en bättre föreläsare. Jag har ju föreläst i snart 8-10 år men man kan alltid bli bättre. 

Självklart är det inte alltid såhär. Det går i vågor som allt annat i livet när tuffa saker händer och man tappar fotfästet lite. I 20 års tid har jag jobbat med mental träning och det är ingenting man blir färdig med.

Hur är det på Topvisibles kontor?

Det är en fantastisk stämmning. Jag har varit på många olika företag så jag har att jämföra med. Vi har lyckats men är inte färdiga. Det finns en stor ödmjukhet, det är aldrig bråk eller tjafs.

Vi har en aptit för att lära oss nya saker, det är det som skiljer oss från andra.

Personlig- och kunskapsutveckling är något vi har tagit vidare. Topvisible har skapat medvetna aspekter och prospektiv kring detta. Det är vårt framgångsrecept. Vi hoppas att det både lockar hit nya medarbetare och att våra anställda vill stanna kvar och utvecklas med oss.

  • Avsätt tid. Vi avsätter tid, som vi också mäter, för att lära oss nya saker.
  • Konferenser. Vi ger alla en påse med pengar och x antal arbetsdagar att åka på valfri konferens för. En investering och ett minne!
  • Nyhetsbevakning. Varje vecka delar vi med oss av en varsin nyhet i branschen som vi diskuterar tillsammans. Detta blir sedan TopPicks.
  • Våning 5. På denna våning får man lov att utveckla saker och starta upp nya projekt. På denna våning är vi idésprutor!
  • Kreativitet. Vi arbetar när och vart vi känner oss kreativa. Vilket innebär att det är okej att jobba hemma eller på ett café en dag. Jag gillar frihet under ansvar.

Vad är utmanande med ditt jobb?

Det hänger ihop med min personligt. Att fokusera på det jag har bestämt mig för att göra. Jag får ofta små inbjudningar som stör det jag ska göra, för att jag är sjukt dålig på att säga nej till saker.

Jag vill ju bara vara med på allt. Men det jag borde göra är att skärma av. Lägga ifrån mig mobilen och fokusera 100 % på det jag ska.

Vad drivs du av?

Magnus Äng

Det sitter i hjärnan, det handlar om att hantera mina tankar. När jag joggar så lyssnar jag på mycket podd, i ett avsnitt så pratade dom om modellen “orka”. Observera, Registrera, Konstatera och Acceptera. Detta försöker jag verkligen att följa.

Därför går jag alltid upp på morgonen och tränar. Det drivs jag av, och att ständigt jobba med mitt mentala. Jag får även motivation när andra lyckas. På Topvisible vill vi lyfta människor och deras företag.

Det är många saker som jag kan bli bättre på, men en sak jag är bra på är att vara modig. Får jag ångest så tänker jag alltid ändå “nu gör jag detta, nu löser jag det” och så övervinner jag klumpen i magen. 

Vad är det roligaste med digital marknadsföring?

Det allra roligaste är att det är så många dimensioner. Människa, enhet och algoritm, och allt detta ändras hela tiden.

Våra beteenden ändras och vi är påverkbara, det kommer nya enheter och algoritmen förändras. Det är ett kretslopp som aldrig tar slut.

Vad uppskattar du att göra när du är ledig?

Jag älskar att resa. Jag vill resa dit folk bor, träffa lokalbefolkningen och få en insikt i deras liv. Min nästa önskeresa är Indien.

Jag älskar också att sitta på café. Men jag skulle inte gå till någon av dom stora kedjorna som Espresso House. Däremot älskar jag Kaffebaren på Möllan.

Om jag får fika, träna, resa och se MFF spela så är jag nöjd.

⭐️ Tre tips för att lyckas digitalt?

1. Förstå Customer Journey-modellen och bygg din digitala marknadsföringsstrategi med den som bas.

2. Integrera Online-PR i din marknadsföringsstrategi för att både stärka er SEO & SoMe-strategi.

3. Investera mera i varumärkesbyggande aktiviteter online.

Magnus Äng

Vill ni snacka mer med Magnus? Skicka gärna iväg ett mejl eller connecta med Magnus på LinkedIn. Han delar gärna med sig av fler digitala tips 👋


Caroline Skogh

Caroline brinner för kommunikation och människor. Hennes främsta kompetens är Inbound Marketing och allt som hör där till. Det som är extra roligt i arbetet är just att få jobba med HubSpot, Marketing Automation och synlighet genom hela kundresan.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *