hybridarbete

Hybridarbete – 5 spaningar om framtidens arbetsplats!

Lästid: 3 minuter

I pandemins kölvatten har det dykt upp helt nya ord och begrepp som man börjat höra och läsa om mer eller mindre överallt, såsom social distansering, vaccinpass och postcovid. Även hybridarbete är ett begrepp som det pratas och skrivs om och i det här inlägget tänkte jag göra en liten spaning kring just detta – häng med:

Spaning 1: Vad är hybridarbete?

Hybridarbete dök in på Nyordslistan 2021 och innebär arbete som utförs delvis på arbetsplatsen och delvis på annat håll, t ex att man arbetar på kontoret 4 dagar i veckan och hemifrån 1 dag.

Spaning 2: Varifrån vill vi arbeta

Undersökningar visar att vi vill tillbaka till kontoret, men inte i exakta samma form som före pandemin. Arbetet hemifrån har under pandemin fått stort genomslag och öppnat dörrar till ett flexibelt arbetsliv och väckt frågeställningar som nu behöver arbetas vidare med. I en undersökning som Castellum genomfört var det hela 87% av de tillfrågade som visserligen ville tillbaka till kontoret efter pandemin, men endast en tredjedel av dessa ville tillbaka helt och hållet till kontoret. Övriga vill hitta en lösning där man varvar kontoret med arbete hemifrån, dvs hybridarbete.

Spaning 3: Fungerar hybridarbete?

Det finns inget givet svar på den frågan, utan det beror helt och hållet på både företagets och de anställdas inställning och förutsättningar. Det går att hitta både skräckexempel och verkliga succéhistorier som styrker det ena eller andra scenariot. Min slutsats är att det behövs en samsyn från både företagets och medarbetarnas sida för att hitta vad som fungerar bäst. Detta göra man genom dialog, förtroende och flexibilitet.

Spaning 4: Risker att tänka på

När man arbetar hemifrån finns det en risk för utanförskap och studier visar också att tröskeln är högre för att be om hjälp. Det finns också risk att det informella småsnacket vid fikabordet i stället sker i mer avgränsade forum när man arbetar hemifrån, t ex via enskilda digitala chattar. Då skapas det skarpa gränser mellan grupper, något som man enklare kan undvika när man är flera olika grupperingar som möts fysiskt på kontoret och runt t ex fikabordet. För att komma till rätta med det här, så behöver riskerna adresseras och lyftas upp så att företaget och medarbetarna gemensamt kan hitta lösningar för att undvika den här typen av situationer vid hybridarbete.

hybridarbete

Spaning 5: Kontorets styrkor

Att sitta fysiskt tillsammans underlättar i kreativa diskussioner, än så länge är de digitala verktygen för möten inte tillräckligt bra för att väga upp. Problemlösning i grupp går på samma tema.

Vi ser också att kontoret är en del av det nav som behövs för att utveckla och underhålla företagets kultur.

För nya medarbetare spelar kontoret också en viktig roll för att snabbare komma framåt i onboarding-processen.

Kontoret behöver då vara ett ställe som man känner att man vill vara på och som det ska vara värt att ta sig till. En stor del av ansvaret för detta ligger så klart på arbetsgivaren, men ”it takes two to tango”, så här behöver alla bidra.

Hos oss på TMG navigerar vi nu runt och försöker hitta vad som är rätt för just oss när det gäller hybridarbete. Jag tror att det viktigaste i ett sådant arbete är att se det som en process och att alla, såväl företaget som medarbetarna, behöver ha inställningen att vi gemensamt ska hitta lösningar som gynnar alla. Att allt inte kommer att vara precis som det var före pandemin kan vi i alla fall konstatera och att det heller inte går att skriva något i sten i den här föränderliga världen vi lever i.

Vill du prata hybridarbete eller om andra effekter som du upplevt efter pandemin – hör av dig!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.