Hej och välkomna tillbaka till veckans digitala nyheter!
Först och främst, för er som inte vet, är det här min (Amandas) sista praktikvecka på Topvisible. Därför är det också sista gången jag summerar veckans TopPicks (Sorgligt eller hur? För mig är det iaf!). Till er som varit med på resan vill jag säga ett stort TACK för dessa 16 otroligt roliga och lärorika veckor!❤️
Med det sagt, är vi inte klara ännu, och jag planerar att lämna på topp! Denna vecka har jag inte mindre än 15(!) summerade digitala nyheter till er, så det finns både lite av det ena och det andra att ta del av. Bland annat kan du läsa om: summeringen av Black Friday handeln, Googles nya lansering av experiment workflow, en Excel TikTok-kändis och att Alphabet har robotar som städar på deras kontor!
Det och mycket mer kan du ta del av i veckans TopPicks!
Här kan du bläddra bland våra utvalda digitala nyheter 👇
- 1 Summering av Black Friday – Har vi ändrat våra köpbeteenden?
- 2 Ny Google Ads lansering: Experiments Workflow!
- 3 Googles John Mueller levererar 57 SEO insikter!
- 4 Excel-expert blir TikTok-stjärna!
- 5 Australiens plan mot Internet-trollen!
- 6 Twitter förbjuder bilder på människor!
- 7 Flera stora hemsidor håller inte Googles krav på användarvänlighet!
- 8 Minus: Finite social networks – den nya plattformen som ändrar ditt SoMe beteende!
- 9 Google´s motto “Don’t be evil” starkt ifrågasatta.
- 10 Metas senaste uppdatering – Kryptovaluta får enklare annonser!
- 11 TikTok’s nya transparensrapport.
- 12 Google Ads Editor har en bugg i systemet!
- 13 “You.com” – den nya utamnaren till Google?
- 14 Alphabet innovativa robotar städar upp på kontoret!
- 15 2021s mest använda Emojis!🤩
Summering av Black Friday – Har vi ändrat våra köpbeteenden?
Ingen har väl missat den stora REA högtiden Black Friday, Black Weekend eller alt. Black Week? (för att inte tala om Singles Day, Cyber Monday eller Cyberweek). Nu har det gått några dagar sedan alla erbjudanden gick ut, och vi kan äntligen ta del av del av all den data som samlats in. Så, hur gick det för Black Friday/Weekend/Week?
För det första, visar rapporter att varken fysiska butiker eller näthandeln har nått respektive mål. Även om de fysiska butikerna hade fler besökare under rea-högtiden jämfört med 2020, med hänsyn till färre antalet restriktioner, är siffrorna långt ifrån nära de som presterades 2019, före pandemin. Däremot, kan även vetskapen om att post/leveransförseningar vid näthandeln bidragit till att fler valt att handla i butik jämfört med 2020.
För det andra, när det kommer till näthandeln, visar siffrorna på ett något lägre resultat de från 2020. Det kan vara en effekt av att konsumenter numera handlar smartare och tidigare under hösten, och tar del av erbjudande som finns tillgängliga då. Det är alltså inte under Black Friday som försäljningssiffrorna toppar!
Ny Google Ads lansering: Experiments Workflow!
Vi har sagt det innan och vi säger det igen, vad vore inte veckans digitala nyheter utan en Google Ads uppdatering? Självklart har vi en sådan även denna vecka! Google Ads släpper nu en uppdaterad version av experiments workflow. Än så länge är uppdateringen bara tillgänglig för några få, och dessvärre finns där ännu inget datum på när den blir tillgänglig för alla.
Men vad tusan är experiments workflow? Jo det är en funktion som marknadsförare i Googles Ads kan använda för att testa, mäta och analysera olika varianter av en annons, för att på så vis lista ut olika sätt att optimera annonserna på. Vad uppdateringen innebär primärt är att marknadsförare inte längre behöver skapa utkast för göra experiment workflows. Med andra ord, den nya uppdateringen kommer spara många annonsörers tid!
Läs mer om uppdateringen av experiment workflows här!
Googles John Mueller levererar 57 SEO insikter!
Nu har Googles John Mueller varit i farten igen! Under de senaste veckorna har SEO experten fått extra mycket uppmärksamhet, på grund av de senaste uppdateringarna i Googles algorithm. Som Google’s Search Advocate är det hans uppgift att besvara alla de frågor SEO:are har runt om i världen, vilket han göra både via live Q&As och videor. Nu har the Search Engine Journal (SEJ) sammanställt 57 punkter av all de insikter John Mueller delat med sig av den senaste tiden. Bland annat finns dessa punkterna med:
(1) Google Doesn’t Have 200+ Ranking Factors.
(3) Changing Dates Won’t Improve Rankings.
(14) Word Count is Not a Ranking Factor.
(32) Google Doesn’t Understand Sarcasm.
(41) Multiple H1 Tags On The Same Page Is Fine.
Läs alla 57 SEO insikterna från John Mueller här!
Excel-expert blir TikTok-stjärna!
Vi har lite digitala nyheter om TikTok! Kat Norton, eller “Miss Excel” som hon kallar sig på TikTok, har med sin framgång på plattformen tjänat hundratusentals dollar på att undervisa sina följare i Microsoft Excel! Låter helt otroligt eller hur? Men faktum är att det är just den här typen av innehåll som TikTok användarna gillar, att bli underhållna och lära sig något nytt. Och det har Kat Norton förstått, eftersom hennes företag, där hon säljer Excelkurser, gått som som tåget!
Så här säger Kat i en intervju med The Verge om varför hon tror att hennes TikTok kontor är en framgång;
“I work on myself and raise my energy to a place where I’m coming across correctly on the platforms to make people happy. People want to watch things that raise their vibration. People want to watch things that make them happy and give them energy and inspire them […] I can put that feeling into my content so the audience is not only learning, but they’re also having fun. That’s the name of the game.”
Läs mer från artikeln med Kat Norton här, och glöm inte spana in hennes TikTok konto @miss.excel!
Australiens plan mot Internet-trollen!
Livet kan snart bli tufft mot de som sprider hat bland kommentarsfälten på sociala medier, speciellt de som är lokaliserade i Australien. Premiärministern Scott Morrison meddelar att det finns planer på att införa lagstiftningar som kan gå så långt som att tvinga sociala medieplattformar att avslöja identiteten på en viss användare. Detta skulle isåfall brukas i situationer då en användare utför kränkande eller skadliga handlingar på nätet.
Vid första anblick låter ju detta som ett hur bra och sunt beslut som helst. Men det finns ju såklart gråzoner. Hur och vem exakt ska avgöra om ett beteende är “tillräckligt” kränkande för att avslöja en användares identitet? Hur kan ska man ställa sig till avslöjandet av de användare som lever under skyddad identitet eller de som brukar sin yttrandefrihet i kritik av politiska agendor?
Hmm, en ytterst oklar och suddig linje, läs mer om Australiens plan mot Internet-trollen här!
Twitter förbjuder bilder på människor!
Ja du läste rätt, Twitter har nu gått ut med att de kommer förbjuda bilder på personer på deras plattform….eller? Riktigt så enkelt är det inte. Om vi tar det från början. Detta är inte de första reglerna gällande sekretessvillkor, som bland annat förbjuder publicering av; adresser, telefonnummer eller e-mail adresser. Nu gäller sekrestessvilkoren även för alla bilder på personer – nästan.
Twitter menar på att det finns vissa undantag, bland annat bilder på offentliga personer, bilder vars syfte är att hjälpa någon eller bilder från händelser med högt nyhetsvärde. Och som ni kanske förstår möter denna uppdatering en hel del kritik. En av de många frågorna Twitteranvändare ställer sig är; vem ska avgöra huruvida en bild klassas till en av de ovanstående kategorierna?
Läs mer om Twitter senaste uppdatering här!
Flera stora hemsidor håller inte Googles krav på användarvänlighet!
Av de 100 största hemsidorna i världen möter bara 50% de krav som Google har på användarvänlighet. Med andra ord, även de största hemsidorna påverkades rejält utav sommarens uppdatering “Core Web Vitals”. Core Web Vitals består utav tre grenar:
- First Contentful Paint (FCP)
- First Input Delay (FID)
- Cumulative Layout Shift (CLS)
Flera stora företags hemsidor möter fortfarande inte alla dessa kraven, bland annat; Facebook.com, Instagram.com, Pinterest.com, Walmart.com, Target.com och Tripadvisor.com. Allra värst har det gått för e-handelssidor inom kategorierna mode och resor, där till exempel knappt en fjärdedel möter kraven för Core Web Vitals.
Läs mer om hur de största hemsidorna har påverkats här!
Sociala medier har länge, inte minst under det senaste året, fått kritik både för dess beroendeframkallande men framförallt för dess påverkan på användarnas psykiska välmående. Som ett resultat av detta är har det skapats fler andra plattformar som kan hjälpa användarna att styra upp eller minska sitt användande av sociala medier.
Bland nykomlingarna hittar vi Minus, eller det alternativa namnet Finite social media. Till skillnad från andra och liknande plattformar så fokuserar plattformen inte på begränsa eller att helt ta bort innehållet användaren tar del av, utan ser till att begränsa innehållet till det av bästa kvalitet. Det här med att begränsa sig verkar vara en ny grej, eftersom det under våren även tillkom en ny dejtingapp med namnet Thursday, som endast är aktivt för användarna på den namngivna dagen. Spännande va?
Läs mer om Minus och Thursday här!
Google´s motto “Don’t be evil” starkt ifrågasatta.
Google har sedan en lång tid tillbaka haft mottot “Don’t be evil” i deras code of conduct. Under November 2019 sparkade Google fyra stycken anställda med anledningen av att de hade brutit mot företagets datasäkerhetspolicy. Nu stämmer tre av dessa före detta anställda sökmotorjätten eftersom att de, enligt de själva, sparkades på felaktiga grunder.
Enligt de före detta anställda agerade de endast för andra anställda, i att motverka hur Googles själva följde sitt motto. Med andra ord, Google kanske inte själva lever som de lär? Nu möter företaget hård kritik i samban med anklagelserna, och många menar på att detta inte är en unik situation utan gäller även andra stora företag runt om i världen.
Metas senaste uppdatering – Kryptovaluta får enklare annonser!
Meta (f.d. Facebook) har nu förenklat processen för företag som annonserar för kryptovalutor. Tidigare har dessa typer av företag behövt gå igenom en lång ansökningsprocess för att få sitt tillstånd, men nu kan de istället snabbt skaffa sig en tillsynslicens.
Varför väljer Meta att göra detta nu? I ett uttalande förklarar de att marknaden för kryptovaluta har mognat och stabiliserats under de senaste åren, och att fler statliga regelverk har kommit på plats. Därför kan nu Meta skapa tydliga och transparenta riktlinjer för hur denna typen av annonsering kan skapas.
Läs mer om Metas beslut kring annonsering av Kryptovaluta här!
TikTok’s nya transparensrapport.
Varje år släpper TikTok en transparensrapport kring plattformens hantering av användarvillkoren och myndighetsförfrågningar. Under 2021 har klagomål och förfrågningar om att ta bort innehåll ökat med rasande fart!
Bland annat har rapporten fått stor uppmärksamhet eftersom den visar på att TikTok endast tog bort 22% av det copywritade material somanmälts. Från svenska myndigheter har endast 1 av 3 förfrågningar beviljats. En liten mängd jämfört med landet som toppar listan med flest förfråginar, nämligen Ryssland med hela 2450 stycken.
Läs mer om TikTok transparensrapport här!
Google Ads Editor har en bugg i systemet!
Ha! Inte var vi klara här inte, vi har ännu en nyhet ifrån Googled Ads, eller rättare sagt Google Ads Editor. Om du har haft problem med att ladda upp bilder i Google Ads Editor den senaste tiden är det inte så konstigt. Nu har Google nämligen bekräftat att de har problem med “bulk image uploads” och jobbar med att hitta en lösning. Buggen möts av en hel del irritation eftersom det försvårar arbetet för annonsörerna.
Läs mer om Google Ads Editor bugg här!
“You.com” – den nya utamnaren till Google?
Här kommer lite digitala nyheter om sökmotorer! Vad tror vi, kommer det någonsin komma en utmanare till sökmotorjätten Google? Känns lite tveksamt eller hur? Speciellt eftersom “att Googla” har kommit att bli en del av det vardagliga språket. Men det är här Richard Socher, skaparen av den potentiella sökmotorutmanaren “You.com”, kommer med en intressant tanke. Han menar på att till för bara ett par år sedan så uttryckte vi oss med “att Skype:a”, till att nu använda nästan helt andra plattformar för ändamålet. Så, enligt Socher, är “att Googla” inte ett hinder för sökmotorn You.
Vad skiljer You från Google? Jo, framförallt handlar det om hur sökresultaten presenteras och navigeras. Till skillnad från Google (och de flesta andra sökmotorer) arrangeras inte sökresultaten i listformat. Istället har Socher och hans team inspirerats av sociala medier, och därför består sökresultaten av flera “rutor” eller “widgets”. Detta ger användaren en mer topografisk vy av sökresultaten, innan hen zoomar in på det som verkar relevant.
Men till skillnad från sociala medier behöver inte användaren swipe:a hit och dit för att komma dit den vill. Istället vill You ge mer tid åt att göra annat!
Läs mer om den nya sökmotorn You här!
Alphabet innovativa robotar städar upp på kontoret!
Är det inte genialiskt? Alphabet (Googles moderbolag) har skapat robotar som nu (tills vidare iaf) städar upp på deras kontor! Detta är ett resultatet av deras “Everyday Robots” projekt, där man nu har låtit flytta några av prototyp-robotarna från labbet till kontoret. Med andra ord, de ska nu testas i den riktiga världen!
Robotarna kan utföra en hel del enklare sysslor, allt från att torka av bord till att sätta in stolar! Dessvärre har de ännu en lång väg att gå. I AI-världen är man bland annat väldigt kunnig inom att bygga robotar för statiskt och repetitivt arbete som till exempel inom industrin. Men, det är betydligt svårare att skapa robotar för mer dynamiska uppgifter såsom att städa. Därför är det otroligt spännande att Alphabet nu gör det här experimentet!
Läs mer om Alphabets robotar här!
2021s mest använda Emojis!🤩
Slutligen, har vi lite digitala nyheter om Emojis. De mesta använda emojisarna 2021 är …🥁… ungefär samma som 2019! 🎉
Kanske inte så spännande att veta? Jo faktiskt! 💡 Även om resultaten är oförändrade, så ger de en intressant inblick i hur vi kommunicerar våra känslor och åsikter till varandra 📣. Med andra ord, om emojis på något vis går att använda i tolkningen av vårt mående ❤️, så har det förblivit relativ stabilt, trots en global pandemi 🦠🌍.
Skrattglädje emojin 😂 fortsätter att toppa listorna och står för hela 5% av all emoji-användning! Den enda andra emojin som närmar sig det resultaten är ❤️.
Alla emoji-kategorierna skiljer sig en helt del i popularitet, där ansikten och händer (👋, 😄, ✌️, 😴) står högst på listan och flaggor (🏁🚩🏳️🌈) står längst ner.
Men, nu är det dags – här kommer svaret på vad du suttit och undrat över genom hela detta nyhetssegementet, vilka är de mest populär emojisarna?
Top 10 mest använda emojis 2021:
🤣 – Rolling on the Floor Laughing
👍 – Thumbs Up Sign
😭 – Loudly Crying Face
🙏 – Folded Hands (aka the prayer emoji)
😘 – Face Blowing a Kiss
🥰 – Smiling Face With Three Hearts
😍 – Smiling Face with Heart-Shaped Eyes
😊 – Smiling Face with Smiling Eyes
Läs mer om emojis rapporten 2021 här!
Det var allt från mig och veckans digitala nyheter! Stort tack till dig som läste hela vägen hit. Till sist får jag ju passa på att önska god jul och gott nytt år! Vi hörs!
/Amanda