Varmt välkomna tillbaka till veckans digitala nyheter! Den här veckan kan du bland annat läsa om hur Google pausar ryska annonser, TikToks lansering utav längre videoklipp och hur folk skänker pengar till Ukraina via Airbnb. Det och mycket mer kan du läsa om i veckans TopPicks!
Här kan du bläddra bland våra utvalda digitala nyheter 👇
TikTok tillåter 10 minuters videor
Önskar du att du kunde lägga upp lite längre videoklipp på TikTok? Nu behöver du inte vänta längre. Från att bara kunna välja mellan 15 sekunder, 30 sekunder eller 3 minuter på sina klipp så går företaget ut med att de nu förlänger maxlängden för videoklippen på plattformen. Användarna ska med den nya uppdateringen kunna ladda upp videor som är 10 minuter långa.
TikTok som är känt för sina korta videoklipp blir nu ett steg mer likt YouTube. Anledningen till förändringen tros vara att skapa fler möjligheter för kreatörer. Samt fler reklamalternativ för företag.
Läs mer här.
Google pausar ryska annonser
Rysslands krav på att Google skulle ta bort det som ryska myndigheter anser vara “falsk information” fick en vändning. Googles moderbolag Alphabet väljer nu att pausa all annonsverksamhet i landet. Innan det nu aktuella annonsstoppet så hade företaget sedan tidigare förbjudit ryska statliga medier att både köpa och sälja annonser på plattformen.
Försäljningsstoppet ska börja gälla direkt och rör Googles samtliga plattformar. Alphabets ryska verksamhet omsatte 790 miljoner dollar år 2020.
Läs mer här.
Nytt oväntat sätt att skänka pengar – boka Airbnb i Ukraina
Airbnb har fått ett nytt oväntat användningsområde. Människor på Twitter och Facebook säger att de hittat ett nytt ett sätt för hur de ekonomiskt kan stötta människor i Ukraina. Metoden går ut på att personerna bokar lokala Airbnbs i Ukraina, betalar men meddelar sedan att de inte kommer checka in utan att det är en donation.
Airbnb har gått ut med att de för tillfället inte tar ut några extra avgifter för bokningar i Ukraina. Detta för att bokningssumman istället ska gå direkt till Airbnb-värdarna.
Läs mer om det hela här.
Instagram introducerar auto-textning
Nu ska det bli möjligt att få sina videos auto-textade även på Instagram. Funktionen har sedan en tid tillbaka funnits tillgänglig på TikTok men nu tar Instagram efter även här. Funktionen gör så att användarna slipper lägga in manuell textning i sina videor.
Den automatiska textningen finns tillgängligt på 17 olika språk. I dagsläget är svenska inte ett av dem men företaget säger att de jobbar på att lägga till fler språk.
Läs mer här.
Meta rullar ut krypterade chattar på Instagram
Meta jobbar för att hålla användare i både Ukraina och Ryssland säkra. Nu rullas krypterade direktmeddelanden ut för användarna i de båda länderna. Förutom att lansera krypterade meddelanden så blockar Meta även Facebookinlägg från användare som länkar till ryska statliga medier.
Metas “President of Global Affairs” – Nick Clegg tillkännagav de nya funktionerna i förra veckan. Han sa då att Instagram kommer att ge användarna ett meddelande om att de kan byta till krypterade meddelanden. “Vi känner att våra prioriteringar är att fortsätta göra våra tjänster tillgängliga för människor att använda så säkert som möjligt”, sa Clegg under en intervju. Krypterade chattar är sedan tidigare möjligt på både Facebook och Whatsapp.
Läs mer om de krypterade chattarna här.
Apple slutar sälja i Ryssland
Efter invasionen av Ukraina så vidtar nu även Apple sanktioner mot Ryssland. Företaget har meddelat att de nu slutar sälja sina produkter i samtliga butiker i landet. Förutom att stoppa försäljningen utav produkter så utestängs även de ryska statskontrollerade RT News och Sputnik News från App Store.
En talesperson för Apple kommenterade ”Vi har vidtagit en antal åtgärder som svar på invasionen”.
Läs mer här.
Så många handlar via Sociala Medier
Att handla via sociala medier blir mer och mer vanligt. Men hur mycket kan man egentligen tjäna på att flytta ut sin E-handel till de sociala kanalerna? Analysföretaget YouGov har undersökt hur det ligger till med sociala medier och shopping. I en studie baserat på intervjuer med folk i Norden visade det sig att var tredje person har handlat via sociala medier. Och hela 22 procent handlar där regelbundet.
Läs mer om studien här.