Googles straff: De tappade 700 000 besök

Publicerat av

I december stormade det i “SEO-världen”. En av de allra största och mest kända sajterna med låttexter, Rap Genius, fick på julafton en skarp bestraffning av Google. Konsekvenserna lät inte vänta och besökarantalet sjönk snabbt från drygt 800 000 besökare till 100 000. Vad det var som hände och hur ni undviker att göra samma sak tänker jag gå igenom nu.

700 000 besökare om dagen försvann

Det första man behöver veta är att Rap Genius verkar i en bransch som är oerhört konkurrensutsatt och populär. Många av deras konkurrenter är tekniskt optimerade och innehåller samma innehåll. Då finns det bara ett knep att ta till för att hamna högt på Google. Att skapa länkar och framförallt att skapa länkar till de mest efterfrågade artisterna. När det kommer till att skapa länkar finns det många taktiker att ta till, men en sak som Google förbjuder är att betala någon för länkar. Just precis det har Rap Genius gjort, och man har gjort det i stora mängder.

Allting började med att en bloggare uppmärksammade Rap Genius strategi som gjorde att Google fick upp ögonen för fusket. Straffet blev att man helt enkelt pushade ner Rap Genius sidor till platser som 50 och högre. Det gällde även om man sökte på deras eget varumärke! Ett hårt straff kan tyckas, men som av många anses borde varit hårdare. Redan i början på januari släppte Google nämligen på “spärren” och lät Rap Genius bygga upp sin närvaro på nytt.

 

De flesta som straffas av Google har inte sådan tur som Rap Genius haft. Många får nöja sig med ett varningsmail och sen själv ta tag i att jobba bort de länkar man fått och som orsakat straffet. Även om man aktivt jobbar med att ta bort länkar kan det ta flera veckor eller månader innan man når upp till sina gamla resultat.

Vi vill inte straffas av Google!

Nej, det vill nog ingen, men vissa är beredda att ta onödigt stora risker. Tre riktlinjer för länkbygge är:

  • Kvalitet över kvantitet. Hellre en bra artikel hos en bra bloggare/bloggerska, än ett handfull länkar från dåliga websiter och orelaterade texter.
  • Köp med finess. Alla vill uppvaktas, det gäller även bloggare och webmasters. Ibland kan en rabatt, ett presentkort eller ett biobesök tippa över vågen i din favör och ge dig en bra länk. Gör det med finess och i undantagsfall.
  • Skapa bra innehåll. Med bra innehåll kommer länkarna komma av sig själv. Lite som gratis pengar. Fundera på om det finns innehåll som saknas i er bransch. Gör-det-själv-artiklar, en podcast, roliga produktfilmer, tävlingar?

Mitt sista råd är att göra det lätt för besökaren att dela ert innehåll. Denna artikeln har en sk. share-bar ute i kanten. En knapptryckning och länken är placerad på Facebook eller LinkedIn. Det är inte heller fel att be om en delning eller en länk som vi gör nedan.

 

Vill du veta mer om långsiktigt länkbygge för SEO eller misstänker du att du blivit straffad av Google? Kontakta oss så pratar vi om det. Givetvis är mötet helt förutsättningslöst och kaffe med påtår ingår!

Dela gärna! Tyckte du artikeln var intressant får du gärna länka hit från din blogg eller dela den i sociala medier, det gör det hela roligare för oss att skriva.

Dela gärna!

One Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *