5 bästa knepen för att behålla din Google-rank!

Publicerat av

Syns du inte finns du inte! Med rätt taktik bevarar du din google-rank!

Vi alla vet hur tufft det är att nå en topposition i Googles sökresultat. När man väl är uppe i topp på särskilt utvalda sökord gäller det att försvara sin position. I veckans blogginlägg berättar Fredrik om hur du på de 5 bästa sätten försvarar din position i Googles absoluta toppskikt.

Att hela tiden ha ett konstant flöde av trafik till sin webbplats är grunden till all business som sker online. För utan besökare har man naturligtvis ingen chans att få betalande kunder. Ju mer kvalitativ trafik man drar, desto större auktoritet får man i Googles ögon – vilket kort och gott innebär en ökad synlighet och en bättre position i Googles sökresultat.

Men vad händer när man äntligen nått en en av de där toppositionerna hos Google och hur gör man för att försvara sin plats i sökresultatet? Här kommer de 5 bästa knepen för att behålla din Google-rank!

1. Håll siten uppdaterad

Detta låter kanske som en självklarhet, men detta är de facto något som många företag glömmer fokusera på när de marknadsför sig online. Google sätter högt värde i både kvaliteten på din sites innehåll men också fräschheten på innehållet. När man uppdaterar sin site ska man se till att uppdatera såväl layout och textinnehåll som bilder och videos. Det är väldigt vanligt att företag endast lägger krut på textinnehållet. Men att även hålla bilder och videos uppdaterade är många gånger av minst lika stor betydelse för att inta en bra google-rank.

2. Öka sitens hastighet

Sitens hastighet eller site speed som det också kallas, har länge varit en viktig rankingfaktor hos Google. Detta till trots, finns det än idag många webbsidor som laddar långsamt – speciellt på mobiler. Detta kan få förödande konsekvenser då en stor del av trafiken idag kommer från mobila enheter.
För att se till att siten laddar fortare bör man ta hänsyn till följande punkter:

– Byt till en snabbare server.
– Se till att samtliga bilder är komprimerade på webbsiten.
– Implementera AMP.

Har man fortsatta problem med sin hastighet kan man använda sig utav Googles eget verktyg “PageSpeed Insights” som ger förslag på ytterligare förbättringar rörande sitens hastighet.

Förbättra din google-rank och använd PageSpeed Insights

Använd PageSpeed Insights för att förbättra din sites hastighet.

3. Utveckla sitens länkbygge

När man skaffar länkar gäller det framförallt att koncentrera sig på kvalitet och inte kvantitet! Google kan snabbt granska din site ifall en stor mängd externa länkar helt plötsligt börjar peka mot din site. Anskaffandet av länkar skall göras långsamt och i en takt som, för Google, känns naturlig. Tycker google det går för fort kan de flagga rött och i värsta fall banna din site.
Vad som är viktigt att tänka på när man bygger länkar till sin site är också spridningen. Länkarna skall peka mot en mängd olika landningssidor på din site och inte bara till startsidan. Med denna strategi sprider du länkkraften jämnt över hela siten vilket även detta mynnar ut i en högre auktoritet i Googles ögon och en högre google-rank.

4. Se över sitens interna länkstruktur

Vad många missar att ta hänsyn till är den interna länkstrukturen på siten. Idag är byggandet av en intern länkstruktur i stort sett lika viktig som byggandet av externa länkar.
Med hjälp av interna länkningar och tydliga ankartexter kan man ge Google en fingervisning om vilken/vilka sidor på siten som är extra viktiga. Att man bakar in sökordet i ankartexterna är av yttersta vikt för att Google skall förstå vilket ord man vill ska ranka på vilken landningssida.

5. Utveckla arbetet med sociala medier

Ingen har väl missat hur viktigt det är att använda sig utav sociala medier? Användandet är inte bara av relevans för målgrupp och försäljning utan är också en bärande faktor i arbetet med sökmotoroptimering. Det råder inga som helst tvivel om att sökmotorer ser sociala medie-plattformar som Facebook, Twitter, LinkedIn mfl. som seriositetsstämplar. När man får länkar och delningar via sociala medier hjälper det Google att bedöma sitens seriositet såväl som dess popularitet.

Slutsats

Sökmotoroptimering är ett tidskrävande arbete som inte ger resultat över en natt. Det kan ta flera månader innan arbetet börjar bära frukt. Men när du väl nåt din önskvärda google-rank och du planerar att behålla den kan de 5 tipsen ovan vara en bra hjälp på vägen.

Skulle du behöva mer hjälp i arbetet med sökmotoroptimering? Ta en titt på våra SEO-kurser!

Dela gärna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *