HTTPS

Om varför SSL-certifikat är något för er!

Publicerat av

Efter två månader i skolan är jag, Mattias tillbaka på TopVisible för att göra min sista praktik innan jag tar examen till sommaren. Förra terminen gjorde jag min praktik med inriktning på SEO. För att läsa mina inlägg som jag skrev i höstas så hittar du de här; Externa länkar och SEO praktikant. Denna gången kommer jag att lära mig allt om PPC.

Dagens inlägg kommer att handla om vad SSL-certifikat och HTTPS är och varför man ska ha det på sin hemsida.

Vad är ett SSL-certifikat?

Ett SSL-certifikat är ett certifikat som gör din webbplats säker. För att se om någon har ett SSL-certifikat, tittar du på webbadressen. Börjar webbadressen med HTTPS så vet du att den webbplatsen är säker. HTTPS står för Hypertext Transfer Protocol Secure. Medan själva SSL står för Secure Sockets Layer.

Att din sida räknas som säker betyder att innehållet som skickas mellan webbservern och webbläsaren krypteras och en tredje part kan därför inte se denna information. Den blir därför säker.

I dagsläget brukar man säga att ca 50% av alla hemsidor har ett SSL-certifikat. Är du en av dem?

Bör ni ha HTTPS?

 

Varför SSL-certifikat?

Att ha ett SSL-certifikat på sin sida är såklart viktigt för att din webbplats ska vara säker men det finns även andra fördelar med att ha ett SSL-certifikat!

Den största fördelen med att implementera ett SSL-certifikat, förutom säkerheten är ur SEO synpunkt. Men som många säkert redan läst så har Google gått ut med att från årsskiftet kommer de att ranka sidor med SSL-certifikat högre än sidor som inte har certifikatet. Sedan tidigare har kassan eller betalningssidan på e-handelssidor varit tvungen att vara SSL-certifierad medan de andra sidorna på hemsidan inte har behövt vara det eller hemsidor utan betalfunktion inte har varit tvungna att ha ett SSL-certifikat.

Det viktiga att komma ihåg här är att påverkningsgraden av certifikatet inte är så stor än utan istället kommer den med all säkerhet att bli större och större. Därför är det fortsatt viktigt att jobba med sin SEO och inte bara förlita sig på att certifikatet ska ta dig till toppen av förstasidan i sökresultatet.

En annan fördel med SSL-certifikat är att du bygger förtroende till besökaren på din webbplats. Ser besökaren att du har en säker webbplats är sannolikheten större att de integrerar med ditt företag än om företaget inte har ett SSL-certifikat.

Hur får jag ett SSL-certifikat?

För att skaffa ett certifikat till din webbplats så behöver du inte vara speciellt teknisk kunnig. Det du behöver göra är att du kontaktar ditt webbhotell så hjälper de dig med att flytta över din webbplats till en SSL server och voila, du har ett certifikat!

För att installera ditt certifikat så ska du lägga in koden du får av ditt webbhotell i htaccess – filen för din sida. Du hittar filen i cpanel i wordpress. Behöver du en mer utförlig beskrivning på hur du installerar certifikatet för wordpress, kan du följa stegen här.

Har du frågor eller funderingar kring hur ett SSL-certifikat påverkar dig och din webbplats så tveka inte att höra av dig till våra SEO-gurus så kommer de att hjälpa er. Ni kan också läsa mer om varför SSL-certifikat är viktigt för er på globalsign.com

Erik Björner och Niklas Aronsson - SEO-kungarna

 

Dela gärna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *