Vad är och hur rankar man på lokal SEO

Publicerat av

Varje dag så söker folk via olika sökmotorer för att hitta ställen i deras närhet. Enligt Google är en tredjedel av alla sökningar relaterade till platser. Röstsök blir också vanligare och något som ligger i tiden. Att söka efter restauranger, caféer, butiker och så mycket mer är med andra ord något som de flesta gör dagligen . Därför är det viktigt för dig oavsett storlek att inte missa din chans att synas i deras resultat. För att göra det behöver du jobba aktivt med lokal SEO. 

Vad innebär lokal SEO

Precis som med all typ av SEO så är ju målet att synas och gärna så högt upp som möjligt. Det som skiljer lokal SEO från vanlig är hur resultatet syns. Om någon söker på t.ex. “Pizzeria i Malmö” (se bild) så kommer det första som visas i det organiska söker vara en så kallad “Map pack” som visar de 3 mest relevanta resultat samt en karta. Under denna kommer sedan övrigt sökresultat. Detta resultat brukar dominera av olika recensionssidor med relevant resultat till sökordet/frasen. Med ett aktivt lokal SEO arbete så är målet att synas högt uppe i både fälten.

Lokal SEO - Google Map Pack

Hur kan du göra för att synas vid nästa lokala sökning

Att SEO optimering är viktigt för att synas är ingen nyhet och precis som vilket SEO arbete som helst så behövs både teknisk SEO, on-page samt off-page SEO. Men vissa saker är viktigare än andra när det kommer till lokal SEO. Här nedan hittar du några av de viktigaste punkterna:

5 viktiga saker att tänka på för optimal lokal SEO

  1. Att vara konsekvent med er företagsinformation överallt (NAP)
  2. Att använda sig av online reviews och koppla på google reviews
  3. Äg och optimera er Google My Business och Bing Places for Business
  4. Optimera er sida för lokala sökord
  5. Skapa lokal content som förvärvar länkar från lokala bloggare, press och sociala medier

Att ha olika företagsinformation (NAP) på olika ställen eller att inte ha någon information alls är vanligare än vad man tror. Detta är ju givetvis viktigt för att google ska kunna matcha er uppgifter på alla de ställen ni finns synliga på. Vad era kunder säger om er skapar förtroende för både blivande kunder samt ger det mer och bättre relevans i ett lokalt sök. Därför är det viktigt att ni ser till att era kunder ger er den feedbacken på olika forum. Det är även mycket viktigt för lokala företag att hävda sin sida på Google My Business (och Bing Places for Business). Det är gratis och kan ge dig en otrolig exponering.

Sign lokal SEO

Framtiden är snart här, vad gör röstsök för din lokala SEO

När du gjort vad du kan för att synas så är det dags att blicka framåt. Röstsök blir allt vanligare och enligt Google så är redan 1 av 5 sökningar genom röstsök. Detta är baserat på den amerikanska marknaden men precis som med allt annat kommer det hit så småningom. Så vad kan du göra för att ligga i framkant? Läs vidare om röst sök i Cims inlägg “Vad är Voice Search?

Om ni behöver hjälp med att synas vid era framtida kunders nästa lokala sök så kontakta gärna oss.

Dela gärna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *