Så skapar du en YouTube-video som engagerar!

Lästid: 6 minuter

Varje månad besöker 2 miljoner användare YouTube och 1 miljard minuter streamas varje dag på plattformen. Strax efter Google kammar YouTube hem en andra plats som världens största sökmotor. YouTube är därför en kanal du borde synas på. Det kan dock vara en utmaning att sticka ut ibland då 500 timmar av material laddas upp varje minut. Därför är det viktigt att du skapar videos som levererar något av värde riktat till din målgrupp. Nedan kommer tips som du kan tänka på före, under och efter du skapat en YouTube-video som engagerar. 

Förbered dig!

Får du ibland känslan av att vissa ställer sig framför kameran och bara kör på!
Vet du vad? De gör dem aldrig, i alla fall inte de som får resultat. För dem vet vikten av att vara väl förberedd. För förberedelse syns och projicerar självsäkerhet och kompetens. Så hur kan du bäst förbereda dig inför inspelningen av din YouTube-video?

Bestäm vad du ska prata om

Detta kanske låter som en självklarhet, men det är inte bara att välja ett ämne och köra. För att skapa en video som engagerar är det viktigt att ämnet är relevant för din målgrupp. Så har du bra koll på din målgrupp vet du nog vilka problem, funderingar och samtalsämnen som är relevant för den. Har du inte det, föreslår jag att du genast sätter igång med en målgruppsanalys och skapar personas

För att kontrollera att folk tycker ditt ämne är intressant och relevant kan du använda dig av Google Search Console och Answer The Public där du får fram sökvolymer respektive vilka frågor personer googlar efter kopplat till ett specifikt sökord. Detta ger dig en tydlig bild över ämnen folk ofta googlar på samt i vilken kontext dem gör det. 

Strukturera din YouTube-video

Ett generellt tips är att dela upp ämnet i 2 till 5 punkter, har du fler är det lätt att videon blir plottrig och har du färre än två saker kopplade till ämnet är det bäst att tänka över om du har något mer att säga om ämnet.

För att skapa intresse och fånga tittaren är det bra att direkt i videons inledning etablera ett problem eller ett påstående. Ställ en fråga eller ett påstående i stil med “Har du också svårt att ranka på Google?” eller “TikTok är framtiden för småföretagare”.

Detta skapar förväntningar och engagemang hos tittaren som nu förväntar sig att du ska leverera insikter och lösningar kopplat till problemet eller påståendet du precis presenterat. 

Nu är det dags att ge dina insikter till ämnet, helst i form av lösningar. Men du kan inte bara säga “vår tjänst löser detta”, utan du måste kunna argumentera för saken. Påvisa gärna data och dela med dig av egna personliga erfarenheter av ämnet, detta bygger en tilltro hos tittaren. 

YouTube-video

Uppmana till dialog

Se till att din video inte är en sluten monolog utan fortsättning. Ställ frågor till tittaren: Hur ser du på saken? Känner du igen dig? Vad är dina erfarenheter? Får du igång en konversation så se till att fortsätta driva den, svara på kommentarer driv konversationen framåt. Ge svar men ställ samtidigt nya frågor. Ju längre konversationen hålls levande, desto mer engagemang skapas. 

Call-To-Action

En CTA – kanske det absolut viktigaste! Se till att du avslutar din video med en sammanfattning och en call-to-action. Ditt mål är att få tittaren att utföra en handling, så se till att hen enkelt kan utföra handlingen och att du tydligt uppmanar till att den genomförs. Men se till att de inte är för komplicerat. 

En vanlig CTA är att få tittaren att klicka på en länk för att ta sig till din webbplats. Är du tillräckligt stor på YouTube och är medlem i deras partner program kan du lägga in länkar direkt på videon. Men om du inte har så mycket trafik till din kanal än är det enklast att lägga i en länk i videons beskrivning och uppmana tittarens att klicka på den. Vill du växa på YouTube kan det även vara klokt att be dem prenumerera på din kanal. 

Hur lång ska din YouTube-video vara?

Vad YouTube anser vara den bästa längden på en video ändras ständigt, men ett generellt tips är att den optimala tiden för en video för att få så mycket engagemang som möjligt är mellan 7 och 15 minuter.

YouTube-video

Spela in!

När det är dags för inspelning är det viktigt att tänka på följande saker

  • Se till att ha tillräckligt med ljus
  • Använd en neutral bakgrund
  • Se till att ljudet är bra
  • Använd stativ

Se till att ha tillräcklig med ljus

Ett vanligt misstag är att spela in där det är för mörkt. Om det inte finns tillräckligt med ljus finns det risk att bilden blir kornig och din video får en känsla av låg kvalité. Se därför alltid till att du spelar in på en plats där det finns tillräckligt med ljus. Använd både lampor och naturligt solljus, att stå en till två meter från ett fönster kan göra stor skillnad för resultatet.

Använd en neutral bakgrund

Se till att du står vid en plats som inte stjäl fokus. Det är dig som tittaren ska fokusera på så om det händer massa saker i bakgrunden är det lätt att deras blick går förbi dig av ren nyfikenhet. Därför är det bra att välja en avskild plats med så lite aktivitet som möjligt. 

Se till att ljudet är bra

Ett vanligt misstag är att man glömmer bort ljudet, man har sin mobil som filmar i 4k men glömmer bort att ha bra ljudupptagning, vilket resulterar i en video som ingen kommer titta på, för sanningen är att dåligt ljud påverkar kvaliteten på en video, mer än en dålig bild. 

Använd stativ

En skakig kamera lämpar sig jättebra för actionfilmer, men i din YouTube-video hör den inte hemma. Så se till att använd ett stativ så att kameran står stadigt! 

Efter inspelning!

När inspelningen är klar är det dags att klippa ihop den. Det finns idag mängder med olika redigeringsprogram, många avancerade och det är lätt att bli överväldigad, så är du nybörjare, sikta in dig på ett enkelt program och håll det simpelt.

Så sprider din YouTube-video

När videon är redigerad och klar är det dags att få folk att se den. Det finns fyra saker du ska tänka på för att maximera din videos spridning och engagemang. 

  • Titel och beskrivning
  • Thumbnail
  • Shorts
  • Dela dela dela

Titel och beskrivning

YouTube är världens näst största sökmotor, därför är det lika viktigt att ha en bra titel på din video som en bra rubrik för din hemsida. Så gör en sökordsanalys och se även till att använda relaterade sökord i din beskrivning.
I din beskrivning är det viktigt att du erbjuder något av värde för tittaren och kopplar detta till din Call-To-Action. Till exempel: “Vill du få bättre koll på dina sociala medier? Ladda ner vår guide!” 

Thumbnail

Bilden som visas för din video när den dyker upp i sökresultatet kan vara skillnaden mellan ett klick eller inte. Se till att den är tilltalande samtidigt som den ger ett seriöst intryck. inkludera din frågeställning eller ett nyckelord för att optimera dina chanser. 

Thumbnail för Topvisibles YouTube video Vad är Meta, På bilden står Carro och ser fundersam ut

Shorts

YouTubes reaktion på plattformar som TikTok och Instagram är Shorts, alltså korta videos på max en minut. Detta är ett bra sätt att driva trafik till din profil. Skapa en short genom att antingen skapa en kortare version av din video, alternativt skapa ett klipp av den del av din video du anser ger mest värde till tittaren. 

Dela Dela Dela

När din video är klar och uppladdad på YouTube är inte arbetet över. Se till att dela videon i dina andra kanaler. På de flesta plattformar kan du lägga in videon direkt som ett inlägg, eller så delar du ett klipp från den som en Instagram Story eller Reel. 

En YouTube-video för både publik och sökmotor

Det är många steg i att skapa en YouTube-video som skapar engagemang. Men se till att du är väl förberedd och skapar en video som ger värde för både tittaren och YouTube som sökmotor. För gör du båda dessa glada ökar chanserna att din video visas högst upp i sökresultatet! 


Behöver du hjälp så kan vi på Topvisible hjälpa dig under alla steg av processen, från idé till färdig produkt. Hör gärna av dig!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.